Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Les últimes eleccions de CiU?

|

- Publicitat -

Els europeus són uns comicis que a la pràctica no suposen un gran canvi en l'equilibri de forces, ja que Catalunya sol enviar menys de deu diputats a Brussel·les, així que la diferència entre el nombre de representants d'uns i altres és mínima. A més, encara que hi hagi sorpreses, el nombre de representants per cada partit al Parlament no es mou i el terratrèmol mai és tan gran per avançar eleccions. I els comicis de diumenge no seran diferents. No obstant això, l'espectacular resultat d'ERC és ja una advertència a CiU, que tot i no haver patit una fuita de vots cap a Terricabras, veu com els nous independentistes passen de llarg. El cuc que va néixer en les últimes catalanes, Esquerra, s'està fent gran i els nous votants de Junqueras podrien anar convencent al tradicional vot convergent. És l'efecte dominó. Quina pot ser la solució de Mas?

No afluixar ni un mil.límetre en les intencions de celebrar una consulta el 9 de novembre. De no ser així, la fuita massiva que de moment encara han aturat de miracle, serà un fet. Un escenari d'elevada bel·ligerància estatal que faci acordar CiU i ERC una aturada del referèndum és plausible. En aquest cas, el camí és clar: plebiscitàries, o bé amb candidatura única de tots els partits del Sí, o bé tots per separat amb un denominador comú.

Publicitat

Si totes les formacions aconsegueixen confeccionar una sola llista, Esquerra només acceptarà sota la condició que sigui una candidatura netament independentista, no ja només pro consulta, ja que la continuïtat d'un bloc només pel dret a decidir no tindria sentit en haver fracassat el 9N. En aquest cas, UDC s'hauria de despenjar per coherència amb el que han predicat fins ara. Si, del contrari, CiU i ERC es presentessin per separat, les europees han demostrat de què és capaç l'efecte Duran: de fer quedar la federació per darrere dels republicans per primera vegada. L'independentisme ha demostrat que dóna la seva confiança en qui menys eufemismes fa servir per defensar-la. Tenint en compte, doncs, que els dirigents de CDC que no formen part del govern ja parlen del tema sense embuts, és raonable pensar que sense UDC aconseguirien més vots que amb els democristians. S'esperarà CDC a veure's humiliada a unes catalanes?

El debat sorgirà amb força ara al carrer Còrsega, així que les europees, unes eleccions sense importància, poden fer tremolar un matrimoni de fa més de 35 anys. De moment, la cita de diumenge ja ha guillotinat el líder socialista espanyol i ha accelerat l'escissió del socialisme català, si bé potser massa tard.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut