Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ressaca electoral perillosa

|

- Publicitat -

La campanya electoral europea ha taponat decisions difícils dels governs tant a Catalunya com a Espanya, i amb el tap ja fora, ara es desfermen. L'executiu de Rajoy ha confirmat aquest dimecres que Catalunya perdrà un múltiplex -un tros d'ample de banda- l'1 de gener de 2015, cosa que durà a reduir el nombre de canals de Televisió de Catalunya. Just abans de les eleccions, però, ho negaven. Quants comicis més s'han de celebrar perquè s'adonin de la relació causa-efecte entre mesures en contra dels interessos de Catalunya i augment de l'independentisme nítid?  Mentrestant, el Parlament català ha votat aquest dijous la modificació de la llei que farà possible el BCN World. Sens dubte, controvertit afer tant per CiU, que l'impulsa; com pel PSC, que li dóna suport; com també per Esquerra, que se'n desmarca. Sens dubte, però, la decisió post-electoral estrella és la de l'Ajuntament de Barcelona, que no va esperar ni un dia després de l'escrutini per començar a enderrocar Can Vies.

El desallotjament del centre autogestionat de Sants ha fet esclatar la violència i la confrontació amb la policia d'un sector dels joves del barri. Res a veure amb el procés, a priori, encara que hi ha teories que hi troben relació. Alguns diuen que agents del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol van atiar el foc el primer dia per donar arguments a la teoria de l'espiral de violència per causa del procés sobiranista. D'altres, apunten a una estratègia de CiU per desestabilitzar socialment el país i poder fer descarrilar el tren sobiranista precisament amb el mateix pretext d'augment de la violència. Tot són especulacions, ja que per ara no hi ha cap relació entre Can Vies i independència. Amb una estelada en un lloc estratègic, però, tot podria canviar.

Publicitat

D'altra banda, de la ressaca europea un dels temes estrella és el nou fenomen: Podem, també anomenat Podemos. És el nou partit de moda després d'aconseguir cinc eurodiputats sorgits gairebé del no-res. És un dels partits que ha dinamitat el bipartidisme PSOE-PP, en aquest cas des del discurs anti-establishment que tant ven entre la població. Tothom content, doncs? Pel que fa a Catalunya, com a mínim, s'ha aixecat escepticisme respecte la nova formació. Entre els postulats de Podem per les europees s'hi trobava el suport al dret a l'autodeterminació dels pobles. Ara bé, una vegada s'han consumat els cinc eurodiputats pels de Pablo Iglesias, es confirma que Carlos Jiménez Villarejo ocuparà una cadira a Brussel·les. L'ex-fiscal en cap de corrupció ha reiterat aquesta setmana la seva posició en contra de la consulta. Podem està cridat a guanyar protagonisme tant a Catalunya com a Espanya en el futur; ens en podem fiar?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut