Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Aturant la infecció sobiranista

|

- Publicitat -

Les famoses cinc escoles amb alumnes que han demanat bilingüisme a les aules han d'executar en els propers dies la sentència de la introducció del castellà en el 25% de les classes. Tothom donava per fet que el dilluns 2 de juny ja s'hauria de complir amb la imposició del TSJC, però la Generalitat dóna dues setmanes més de marge. De facto, ho vol endarrerir fins el curs que ve. A l'Estat li costa Déu i ajuda fer un pas contra la llengua a Catalunya, però en canvi al País Valencià o les Illes Balears el Partit Popular pensa aprofitar fins l'últim dia la majoria parlamentària de què disposa. Només els queda un any de legislatura, i tot apunta a que serà l'últim a govern en uns anys. A l'espera del canvi, els defensors del català presenten una resistència aferrissada força ignorada a Catalunya.

Jaume Sastre és un professor de llengua catalana d'institut a les Balears que ha decidit fer una vaga de fam pel decret del govern Bauzá que arracona el català a l'escola de ses Illes. Fa tres setmanes i mitja que resisteix i, tot i la seva salut debilitada, l'executiu balear l'ignora. Aguantarà fins al trentè dia com a mínim, però un gest de Bauzá és improbable, tot i el suport que està rebent Sastre. Al País Valencià, on també pateixen el brusc retrocés del català a les escoles a cop de decrets, els membres de 15 entitats han fet una vaga de fam simbòlica de 24 hores en suport a Sastre. Per què el PP els continuen ignorant, tot i la baixada electoral als dos territoris, doncs?

Publicitat

Per l'estratègia del cordó sanitari. Els governs espanyols des de la Transició s'han caracteritzat per no estar encapçalats per estadistes, és a dir, per polítics prenen decisions per bastir un bon futur per l'estat a mitjà-llarg termini, sinó que ha estat farcit de dirigents que calculen quines mesures els donaran més rèdits a curt termini. Encara que després la caiguda sigui més pronunciada. Ara bé, ara que han vist l'auge independentista català, sí que s'han posat d'acord a prevenir amb antelació un possible contagi de la infecció sobiranista. De quina manera? Per mitjà del cordó sanitari. La immersió lingüística a Catalunya, segons diverses faccions espanyolistes, ha desencadenat el desafío; per tant, el Principat ja no es pot recuperar. Ara bé, creuen que dinamitant tot el que faci olor a català a les Balears i el País Valencià, solucionen un problema que a llarg termini es podrien trobar. De moment poden dormir tranquils, però en cas d'independència exitosa de Catalunya necessitaran somnífers.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut