Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un cop de mà dels castellers als emigrants catalans

|

- Publicitat -

A: Where are you from?
B: Barcelona
A: Ah, Spain!

Aquest inici de conversa es repeteix infinites vegades cada any arreu del món quan un català a l'estranger és preguntat sobre el lloc de procedència per algú ni català ni espanyol. Encara que es visqui lluny de Barcelona, la ciutat comtal sempre funciona per ubicar a l'altra persona evitant dir Espanya i evitant haver de treure un mapa per explicar on és Catalunya. Això està canviant, ja que cada vegada més gent reacciona a 'Barcelona' esmentant d'alguna manera Catalunya. “Barcelona… But are you Spanish or Catalan?”. Tot i això, fins i tot encara que hagin sentit quelcom de l'independentisme català, el primer exemple de conversa és el típic.

Publicitat

El català ha de decidir optar per seguir el comentari estereotípic sobre Espanya que ve a continuació, abaixar el cap o bé fer un favor al procés sobiranista. És difícil, perquè el català se sent desarmat. Darrere no té ni una llengua, ni un poble, ni la història darrere, com Artur Mas. El català emigrat o turista només té la seva paraula. És difícil, però aquest estiu seria un bon moment per afrontar la responsabilitat ciutadana. Si no, amb quina legitimitat es criticaran als polítics? El procés no només necessita dirigents forts per internacionalitzar-lo; el poble és cabdal, dins i fora del país.

No obstant, la cita castellera d'aquest diumenge és fonamental no tant per convèncer els grans líders mundials, sinó per donar a conèixer la reivindicació i treballar-se l'opinió pública internacional picant pedra des de baix. A partir del 'Human Towers for Democracy', menys gent reaccionarà amb un 'Spain' quan sentin la paraula 'Barcelona'. Com a mínim, s'ho pensaran i amb sort simpatitzaran amb el dret a decidir. Aquest diumenge és, doncs, un dia clau. També pel País Basc. Se la juga amb una cadena humana que podria ser la primera pedra d'un canvi de rumb, com va suposar la manifestació catalana de 2010, i sobretot la de 2012.

El cap de setmana també evoluciona ressacós amb la notícia de l'abdicació del rei. La discussió més rellevant en l'establishment espanyol és trobar la manera més ràpida de blindar judicialment Joan Carles. Mentrestant, el poble es manifesta aquest dissabte al centre de Madrid per la República i alguns grups parlamentaris com IU mantenen la discussió sobre el referèndum oberta. Tot i això, de moment encara no hi ha prou caliu per esperar un gran canvi immediat. Tot quedarà a l'espera de les eleccions de l'any vinent, quan Felip ja estigui ben assegut al tron i la discussió monàrquica ja torni a fer mandra. Estratègia impecable de Joan Carles. A Catalunya, CiU sembla haver tornat al putairamonetisme abstenint-se a la votació del dia 11 al Congrés, però amb Mas assistint a la coronació del nou Felip. Ara bé, amb una diferència: el president ha dit que retallarà el seu viatge a Califòrnia per “bon veïnatge”. Parla de tu a tu a Espanya. Impensable fa dos anys.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut