Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El tap que Espanya no vol veure desfermat

|

- Publicitat -

Si Espanya plora la possible pèrdua de Duran, és perquè els perjudica. I no ens enganyem, l'Estat Espanyol no està per sobre del bé i el mal, sinó que és un actor implicat. És l'actor que vol evitar l'emancipació de Catalunya i és l'actor que impedeix el dret a decidir català. Així, si aquest dilluns el president del Congrés Jesús Posada (PP) i el secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, s'han mostrat tristos per la possible marxa de Duran, la Catalunya sobiranista ho ha de celebrar.

El PP i el PSOE sempre han tingut una bona relació amb Duran, ja que és qui ha portat les reivindicacions catalanes a Madrid sempre evitant el conflicte; és a dir, sempre ha ajudat a fer el joc de l'estira-i-arronsa autonomista que en trenta anys a la pràctica no ha portat a més autogovern català. Això sí, ha ajudat a taponar el sobiranisme. Ara el Principat ha deixat clar que el joc ha acabat, així que Duran ja no té lloc en l'escenari actual. Ara bé, l'establishment espanyol vol que el tap continuï frenant l'independentisme, que l'afebleixi com fins ara. Que ningú caigui en la trampa: “Es un aliado para los que quieren diálogo”. És clar, pels que volen diàleg amb condicions i sense diàleg.

Publicitat

De moment, el polític d'El Campell ha aconseguit una pregunta menys clara pel 9N i ha ajudat a afeblir el lideratge de Mas al capdavant del procés provocant dos resultats electorals per CiU a la baixa. La reacció de CDC de la mà d'Irene Rigau o Santi Vila contrasta amb la del PP i PSOE, ja que ha entomat la notícia amb menys dramatisme. Mentrestant, els tertulians catalans es divideixen a l'hora de jutjar el número dos de la federació i les xarxes socials, en la pràctica totalitat, celebren els rumors sobre l'abdicació de Duran.

I és que de moment tot plegat és rumorologia, filtrada per El Periódico, i no La Vanguardia -més proper a Duran. A mesura que han passat les hores ha augmentat l'escepticisme i incredulitat de la gent, que espera a la confirmació o negació del protagonista. Com de costum, el secretari general de CiU torna a acaparar l'atenció de tothom. I aquest és el problema: qualsevol estirabot o notícia al voltant del democristià fa moure el focus del debat, debilita el procés i fa tremolar la unitat. Serà l'últim estirabot? En un moment tan clau, es fa molt difícil pensar en què Duran vulgui desaparèixer del mapa.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut