Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Ròmul Augústul del PSC

|

- Publicitat -

Any 475 dC. Roma, la civilització que va ser més gloriosa que cap altra en el passat, travessa el pitjor moment. Invasions per tots els fronts i un poder molt dèbil fan pensar en la fi immediata de l'Imperi. El control del vaixell a punt d'enfonsar-se recau en Ròmul Augústul, un adolescent que en un any veu com ha d'abdicar el tron. Sense alternativa, i sense oposició, com caricaturitzarà Friedrich Dürrenmatt a l'obra de teatre Ròmul el Gran. És el fi d'una època, però en aquest moment ningú en nota les conseqüències. Tot continua igual, ja que l'Imperi Romà, la seva cúria i tot el que havia representat ja fa molts anys que són irrellevants a l'Europa occidental. El poder fa temps que ha canviat de mans.

Any 2014. El PSC, el partit que va ser més gloriós que cap altre en el passat, travessa el pitjor moment. Fuita de vots per tots els fronts i un poder molt dèbil fan pensar fins i tot en la dissolució de la formació. El control del vaixell ha quedat buit, i cap dels principals dirigents vol agafar el timó. El proper líder del PSC pot veure com acaba una època, però si és així, tot continuarà igual. El PSC ja és irrellevant a Catalunya i també dins el PSOE. El poder fa temps que ha canviat de mans. El poble ja ha deixat caure la formació i ha agafat altres camins.

Publicitat

La identitat del successor de Pere Navarro serà clau per saber si la història de Ròmul Augústul es repeteix. Tothom donava per fet fins aquest diumenge que Núria Parlon assumiria la tasca titànica de redreçar una embarcació sense rumb. L'alcaldessa de Santa Coloma, però, al final no es presentarà a les primàries precisament per això, perquè volia redreçar el partit. Parlon volia rectificar el paper dels socialistes en el procés sobiranista, però abans de començar ja no ho vol ni provar. Per què? El poder a l'ombra li ha parat els peus.

Tot això porta a pensar que en el PSC que surti del proper juliol no hi haurà canvis. Només un canvi de soldat a primera línia de front. L'anterior ja estava prou tirotejat. Tota l'atenció se la comença a emportar Miquel Iceta, l'etern home de partit supervivent a totes les tempestes gràcies a la seva fidelitat amb el pare PSOE. Hàbilment, mai s'ha posat davant de tot ni tampoc durant el tripartit va ser a l'executiu. Si ho fa ara, l'immobilisme que a priori presenta el pot abocar a ser el Ròmul Augústul del socialisme català. També s'han mig postulat els desconeguts Carles Martí, primer secretari del partit a Barcelona, i Josep Rueda, regidor del poble de Palafolls (Alt Maresme). Més candidats a ser el nou Ròmul Augústul?

Falta per fer el pas algú del sector crític -si ningú el fa, què hi fan encara al PSC?-. Ara bé, és inimaginable que la majoria de militants que encara queden votin al sector crític. O no?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut