Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El 12è rei imposat: l’últim?

|

- Publicitat -

Felip V, Lluís I, Ferran VI, Carles III, Carles IV, Ferran VII, Isabel II, Amadeu I, Alfons XII, Alfons XIII i Joan Carles I. Ells han estat les últimes 11 persones que han regnat sobre Catalunya. Tots, sense excepció, imposats. L'últim inclos, tot i la Constitució que es va votar a posteriori. Des de fa 300 anys -falten 3 mesos- la família Borbó ha fet valer la seva llei sobre Catalunya. Sense haver viscut al país, així que sense haver-ne conegut la cultura, tradicions i la llengua. La coronació del dotzè monarca assumit a la força, però, ha tingut una particularitat: per primera vegada ha comptat amb la presència d'un president de Catalunya. Més que res, perquè la Generalitat va ser eliminada amb l'arribada del primer Borbó. Ha estat la primera vegada i pot ser l'última, ja que si mai la infanta Elionor és cap d'Estat, els errors dels seus dotze predecessors l'hauran condemnat a una reducció del seu regne.

I és que el seu pare en el discurs de coronació no ha fet cap gest, davant d'un Congrés ple a vessar de personalitats -entre les quals el president de la cambra i mestre de cerimònies aquest dijous, Jesús Posada, que no ha pogut ser més vehement a l'hora de pronunciar 'España'-. El parlament denotava preocupació -i fins i tot temor- pel procés independentista català, però no ha aportat cap idea nova. Accent en la unitat d'Espanya, Constitució, referents als nous temps però cap gest de complicitat a la ciutadania esmentant la necessitat de donar més veu al poble… I només un “moltes gràcies” en català. On és la reacció que Rajoy buscava per frenar el procés català?

Publicitat

Fa ara tres-cents anys, tot va ser una bassa d'oli per Felip V gràcies a la força de les armes. En fa justament dos-cents, Ferran VII tornava de França després d'acabar l'etapa napoleònica a l'Estat i s'imposava arrasant les Corts de Cadis i amb l'absolutisme més acèrrim. El 1914 Catalunya lluitava ja per un cert autogovern, però pocs anys després Alfons XIII i els militars encapçalats per Primo de Rivera deixaven clar qui manava. L'últim rei va ser referendat pel Principat, si bé el fantasma de l'exèrcit era ben proper. L'any 2014 Felip VI arriba al tron, la pressió força militar de la qual la seva família sempre ha fet ús ara no la noten els ciutadans. És per això que després de tres-cents anys, el fill de Joan Carles I i la reina Sofia podria passar a la història per l'últim que reté Catalunya. Ha dit, però, l'última paraula l'exèrcit espanyol? I el nou cap de les forces armades?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut