Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La teranyina es va fent sòlida

|

- Publicitat -

El govern del PP està badant de manera monumental durant aquests mesos. Potser no té marge de maniobra ara, però no està aturant el monstre a temps. No parlem ja de l'ascens independentista, que ja fa anys que és imparable, sinó de la llei de consultes. La ponència del text avança al Parlament i, tot i que la recorreran i s'encallarà al Tribunal Constitucional, tothom sabrà què ha de fer el 9N perquè tot surti com està previst. Només els quedarà l'amenaça de la Guàrdia Civil el diumenge en qüestió, de les detencions, o de la suspensió de l'autonomia. Totes elles rebentarien la imatge internacional d'Espanya.

La ponència que elabora en la llei de consultes està treballant en fixar un cens sense haver de recórrer al cens electoral o al padró municipal -coses difícils d'aconseguir i fàcils de recórrer als tribunals per part de l'Estat-. L'alternativa és el Registre de la Població de Catalunya, al qual la Generalitat pot accedir segons l'Estatut. A més, ja s'ha obert el termini per inscriure's al cens com a català resident a l'estranger. La qüestió dels no catalans residents al país encara s'està debatent.

Publicitat

D'altra banda, la discussió al Parlament se centra ara en les meses electorals. Pren força la idea de fer un sorteig entre gent que s'hagi ofert per formar-ne part i afegir-hi un funcionari per mesa, i reforçar la legalitat de la consulta amb dos òrgans de control equivalents a la junta electoral central i la junta electoral zonal. Objectiu: que sigui una votació amb totes les garanties sense poder usar cap mecanisme existent. El món del revés. Tot i els impossibles, els catalans no esperen el 'no' d'Espanya i van avançant. El temps juga a favor de Catalunya ara.

Qui també fa via és l'Assemblea Nacional Catalana. Amb el document que ha publicat aquest dissabte, la Declaració de juny, continua amb la voluntat de tutelar el procés i d'aglutinar tot l'independentisme, des dels partits fins la societat civil. De fet, vol que una taula nacional de formacions polítiques i entitats coordini tots els passos per garantir la consulta. A més, avisa d'una possible falsa oferta espanyola per alimentar una 'tercera via' que Catalunya no s'ha de creure. Per últim, dóna el tret de sortida a la campanya pel Sí-Sí. Espanya confia en prohibir-ho absolutament tot quan arribi el moment, però potser es trobaran amb una teranyina catalana molt sòlida que hauran de trencar de la manera més barroera

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut