Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Si no vols brou, dues tasses!

|

- Publicitat -

Quan feia Història a La Universitat de Barcelona recordo del professor Eduardo Escartín, que impartia Història moderna d’Espanya (en castellà), que després de passar-se gairebé tot el semestre parlant dels Reis Catòlics i de Carles V ens va resumir/explicar en una sola frase el darrer dia de curs la colonització d’Amèrica: “…y del impacto cultural, murieron. Ni guerres, ni invasions, ni genocidis, ni hòsties. Murieron todos y punto.
 

Aquell home esquifit i amb bigotet, d’aspecte gastat i ex diputat del PP ara apareix en el cartell del I Congrés Catalanitat hispana  organitzat per l’associació unionista Somatemps, com a ponent al costat d’altres historiadors com Joaquim Coll (SCC). La cita tindrà lloc a Ripoll al juliol, però de moment el Pilós no ha confirmat l’assistència. Coneguts els personatges i les entitats organitzadores, ens podem fer una idea de què s’hi farà.
 

Publicitat

Coll és un dels qui han defensat que Catalunya és un país políticament malalt, un discurs que avui ha comprat el PP a través de les afirmacions que n’ha fet avui la mà dreta d’Alícia Sánchez-Camacho i ex-UDC, Enric Millo. Millo ha defensat l’entitat que lidera Coll i ha trobat molt encertat el diagnòstic que fan de la política catalana.
 

Ahir en Guifré ja parlava de la proposta “regeneradora” de Duran i Lleida. Si estirem el fil d’UDC ara que l’esmentàvem, la proposta de Duran i Lleida ha rebut aquest migdia la resposta de CDC: “la centralitat és lluitar contra la crisi i liderar el procés”. Contundent. CDC decidirà dilluns si abandona l’ALDE europeu després de l’entrada d’UPyD i C’s.
 

Duran havia defensat crear un espai de centre que en realitat fos un bloc on s’hi encabissin els partidaris de la tercera via. Un dels candidats potencials a sumar-s’hi, el PSOE, està entretingut amb el procés de primàries estatal i català. Però una possible resposta de l’aparell socialista a través del candidat oficialista Pedro Sánchez han estat les seves recents declaracions pel que fa al procés: “Que Mas no convoqui la consulta”, “La sobirania resideix en el poble espanyol”, “jo no he volgut mai una consulta, ni que sigui pactada”.
 

L’aposta és un fracàs complert si amb el lliri a la mà el cap d’Unió encara espera alguna cosa del govern Rajoy. Enric Millo ha aprofitat per respondre a la proposta avui mateix: “Duran no té cap credibilitat mentre no trenqui amb la política separatista de Mas i Junqueras”. I per fer bona l’expressió si no vols brou, dues tasses!, Cospedal també li ha respost des de la FAES descartant una reforma constitucional i assenyalant que el paper del nou rei és el de vetllar per la unitat d’Espanya des del seu paper de moderador.
 

No troben tot això una mica espès i avorrit? Doncs tot això és el que ens espera si seguim a Espanya.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut