Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Es faran els sorpresos?

|

- Publicitat -

Jean-Claude Junker prendrà possessió de màxim líder de la Unió Europea el proper novembre, i potser una de les primeres carpetes que haurà de gestionar com a president de la Comissió de iure portarà l'etiqueta 'Catalunya' enganxada. Si el referèndum s'ha vist frustrat i el procés segueix al punt on és ara la seva reacció serà fàcil de deduir: una barreja del que han predicat en els últims mesos Barroso i Rajoy -de la mateixa família ideològica-. Ho ha demostrat ja aquest dimecres a l'Eurocambra, on ha tirat d'ordre constitucional a preguntes de Josep-Maria Terricabras (ERC) i de Iosu Juaristi (Bildu). La mateixa cantarella posant la llei per sobre de tot ha sortit de la boca de Rajoy al Congreso, interpel·lat per Josep Antoni Duran i Lleida (CiU).

Ara bé, encara que vulguin ignorar el problema, pel novembre es preveu una explosió a Catalunya, ja sigui de democràcia o bé d'indignació. El més rocambolesc de tot és que els polítics conservadors -i molts d'altres- se sorprendran per la situació i posaran el crit al cel per la unilateralitat i la falta de negociació de Catalunya.

Publicitat

Rajoy es mostrava perplex durant el debat a la cambra baixa espanyola sobre la consulta perquè deia que sense haver-ho negociat, un dia es va trobar als diaris que Catalunya organitzava una votació, amb data i pregunta incloses. S'oblida que el debat i la mà estesa entre els dos actors portaven un any oberts abans d'anunciar-se l'acord. I el 10 de novembre, si els ciutadans arriben a emetre el vot, també se sorprendrà. I si les forces de seguretat espanyoles ho aturen, també dirà que havien d'actuar per uns aldarulls imprevistos.

Pel que fa a Junker, a banda de fer-se el suec deixant a Espanya tota responsabilitat, ha tornat a deixar clar que el nou estat no passaria a ser part de la Comunitat de manera automàtica. I ho ha fet deixant anar una perla: “Ningú no es converteix en membre de la UE enviant una carta“. Parlava de la missiva de Mas a tots els líders europeus fa uns mesos? La voluntat negociadora i de debat per part de Junker s'equipara amb el del seu col·lega conservador Rajoy. Podran mantenir el mateix discurs el 10 de novembre?

Mentrestant, un altre dia a l'oficina en els mitjans catalans i espanyols.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut