Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

‘Intel·lectuals’ espanyols en acció

|

- Publicitat -

Els dos bàndols comencen a nodrir-se de cares conegudes per donar força als seus arguments. Per 'dos bàndols', no ens referim a Catalunya i Espanya, sinó als qui estan a favor de la consulta i aquells qui no volen sentir a parlar de democràcia a Catalunya. La diferència és que els primers -que han participat en el documental Un país normal d'Òmnium Cultural-, no ho afronten com una guerra, sinó com una reivindicació en positiu. No es mostren contraris a ningú, sinó que simplement donen suport a una causa, i ho fan amb un to cordial, un llenguatge amable i actitud dialogant. Per contra, els signants del manifest fundacional de l'associació Libres e Iguales s'ho prenen com un xoc, com una crida a la defensa acèrrima davant l'amenaça d'una invasió d'un grup de radicals que volen el mal a Espanya.

L'oratòria bèl·lica es troba palesa en arengues com ara “compromiso transversal de unidad de acción frente al secesionismo”. Amb tot, no es pot dir que les personalitats encapçalades per Mario Vargas Llosa, Albert Boadella, Arcadi Espada o Adolfo Suárez Illana -i també 'Sa matao Paco', 'Adolf Hitler', 'Oriol Junqueras' o 'Karl Marx'- neguin el debat. La carta de presentació ho deixa ben clar: “España es hoy un Estado a la defensiva […]. No existe un auténtico debate público sobre el fondo gravemente reaccionario del nacionalismo ni sobre las consecuencias de su proyecto para la libertad, la igualdad y la seguridad de los ciudadanos”. Així doncs, no es tracta d'un debat entre les dues parts, sinó entre ells sobre com parar els peus al montre sobiranista. A més, gosen comparar-se amb Better Together, la principal entitat que fa campanya pel 'no' a Escòcia. Segur que s'hi han inspirat, l'única petita diferència és que Better Together accepta que el poble ha de decidir com a única solució per acabar amb el conflicte i encaixarà la voluntat del poble.

Publicitat

Per contra, el vídeo d'Òmnium posa en comú gent d'opinions tan diverses com Xavier Sala i Martín, Josep Maria Mainat, Andreu Buenafuente, Berto Romero o Karmele Marchante, és a dir, independentistes i unionistes. Si el referèndum es garanteix, potser alguns dels qui apareixen al documental encapçalen un moviment pel 'no'. Ara bé, accepten la democràcia i si defensen la consulta és que acceptaran el resultat. Si s'extrapola a Escòcia, els unionistes del vídeo serien els de Better Together, mentre que els sobiranistes els de Yes Scotland. L'associació Libres y Iguales no tindria lloc al país anglo-saxó.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut