Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El passat resisteix a marxar

|

- Publicitat -

Li hauran dit a Madrid que s'allunyi de la direcció de Convergència i Unió i actuï encara més per lliure si vol continuar amb la seva posició privilegiada al Congrés dels Diputats? O bé haurà estat CDC amb l'amenaça de trencar l'aliança que fa dècades que la uneix amb UDC si no hi ha un relleu més en línia amb els nous temps a la secretaria general de la federació? La 'tercera via' serien les bases d'Unió, cada vegada més sobiranistes. És menys probable, ja que el dirigent conserva el lideratge del partit i, a més, fa dos anys que els militants el van votar en massa davant de Josep Maria Vila d'Abadal en la disputa pel poder a Unió. Costa d'imaginar que els membres d'un partit tan conservador hagin fet un gir de 180 graus en tan poc temps.
 

És el nou capítol del xou de Duran. El líder democristià deixa la secretaria general de Convergència i Unió però manté el lideratge del seu partit i, sobretot, continua com a cara visible de la federació a Madrid. Salva la presidència de la desitjada Comissió d'Exteriors del Congrés, el premi de consolació tenint en compte que mai serà ministre espanyol. Nomena a Ramon Espadaler com a delfí, però quin marge de maniobra tindrà l'ara Conseller d'Interior si per sobre encara tindrà Duran, que amb més llibertat que mai podrà expressar els seus postulats?
 

Publicitat

El polític d'El Campell podrà continuar intentant marcar perfil propi i entrar en el debat sobiranista en tant que líder d'una de les formacions que van pactar la consulta. A la vegada, el pinyol convergent no tindrà tants motius per indignar-se després d'alguna 'carta setmanal' els divendres, ja que parla menys en nom de CiU. Ara bé, tindrà Espadaler la potestat de prendre decisions en el si de la federació que contradiguin el que ha predicat Duran tots aquests anys? És a dir, quan Madrid prohibeixi per via TC la consulta i CDC opti per fer camí fora de la legalitat espanyola -tenen una altra opció-, acceptarà Espadaler? Serà ell o Duran -a qui l'horroritza fer quelcom a l'esquena de la mare pàtria- la persona que decidirà?
 

A hores d'ara la resposta sembla clara. I és que Duran no s'ha retirat, només ha fet un gest. Algú creia que s'apartaria amb els sis mesos més interessants de la política catalana en dècades al davant?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut