Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Llibertat per a Madrid!

|

- Publicitat -

No calia ser Nostradamus per preveure uns números 'favorables' a Catalunya en les balances fiscals que ha presentat aquest dimecres Cristóbal Montoro. Tot i que un dèficit de 8.500 milions d'euros (més del 4% del PIB) ja seria raó prou de pes per convèncer molts sobre les bondats de la independència, és gairebé la meitat de la xifra que calcula la Generalitat. Una combinació que vol derrocar un dels pilars sobre els quals se sostenta el sobiranisme català. Siguin unes xifres tergiversades o no -el govern i alguns experts catalans ja qüestionen la validesa del mètode utilitzat-, és l'argument amb què Espanya pretén tallar l'hemorràgia separatista a mes i mig de la V de l'ANC. De nou, però, és massa tard.

Al Principat són pocs els qui s'ho empassen a aquestes alçades, ja que es llegeix com un moviment desesperat. Quina credibilitat li ha de donar el poble a unes dades fredes, que no es corresponen amb la sensació del dia a dia, quan en l'última dècada els atacs provinents dels gabinets Zapatero i Rajoy han anat cada vegada a més? La campanya de màrqueting i de maquillatge hauria d'haver començat fa molt temps. Ara, amb els pixats al ventre tenen la intenció de posar un bendatge quan el pacient ja ha perdut litres de sang. La reacció encara més aïrada de Catalunya provoca que la corda es tensi uns centímetres més, i si es suma la incredulitat amb què s'ha rebut la notícia, torna a ser evident que els vincles entre els dos actors estan massa deteriorats com per privar una consulta i deixar que la tensió es refredi. Massa tard.

Publicitat

D'altra banda, segons l'Estat, Madrid té un dèficit fiscal que dobla el català, la qual cosa s'ha encaixat amb humor a les xarxes, amb crides demanant la llibertat i la independència de la Comunitat de Madrid. Tots són comentaris irònics, però en un futur hipotètic d'una Espanya sense Catalunya i el País Basc, seria una opció que podria tenir recorregut entre els madrilenys menys patriotes i menys orgullosos d'Espanya la creació d'una ciutat-estat per Madrid -com el que sempre s'ha comentat per Brussel·les en cas de trencament belga? Ha contribuït avui Montoro sense saber-ho a l'inici de la 'balcanización de España' que va predir José María Aznar fa ja nou anys?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut