Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Glòria compartida a canvi de menjar gripaus junts?

|

- Publicitat -

Que durant el setembre s'hauran de prendre grans decisions no és cap secret. Tots els camins van portar a un inevitable desenllaç l'onze de setembre de 1714 i el canvi radical polític a Catalunya posterior, i encara que en circumstàncies diferents el destí també portarà al país d'aquí a dos mesos a una explosió i un escenari totalment nou. Així, les declacions de Mas d'aquest divendres es podrien prendre com a rutinàries i buides de contingut, però el fet que sigui el president del Govern qui ho digui obertament mostra que és conscient de la pressió i de les expectacions de la gent. S'ha adonat que si li tremola el canell, la història l'eternitzarà com un traïdor, un covard, o bé aquell qui va dur a la misèria i frustració d'una generació de catalans. Mas sap que és molt alt el preu del fracàs -i per fracàs no entenem la no consecució de la consulta, que no depèn només d'ell, sinó la impossibilitat de mantenir la cohesió del bloc sobiranista

Tant és així que l'afirmació “a partir de setembre hi haurà grans decisions” ha sortit a preguntes sobre la possibilitat d'entrada al govern per part d'Esquerra Republicana. Amb Mas fent referència constant aquest divendres als gripaus que s'està menjant la seva formació -s'agraeix que busqui un sinònim al popular barbarisme marrons-, CiU demostra necessitar com mai a algú per agafar oxigen. Li pot fer xantatge amb l'argument que si no fan pinya, tot esclata i els de Junqueras ho tindran molt magre, encara que guanyin les eleccions, per refer tots els vincles amb els partits autodeterministes.

Publicitat

D'altra banda, ERC pot posar una condició a l'entrada: menjar-se gripaus a canvi d'assegurar que s'emporta la glòria i l'èpica compartida de posar les urnes el 9N. Així, aquest podria ser l'acord que podria iniciar finalment el necessari trencament amb Espanya -com a mínim per dur a terme la consulta-. De totes totes, un pacte d'aquesta magnitud seria la situació més òptima pel milió llarg de persones que clamaven la independència 10 mesos enrere per tot el país.Com 300 anys enrere, però, el desenllaç haurà d'esperar al setembre.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut