Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Catalunya encara el darrer revolt abans del xoc de trens

|

- Publicitat -

Pedro Sánchez (PSOE) inaugurava el dia amb una sentencia lapidària que deia “estaria bé que Mas retirés avui la data i la pregunta”. Segurament ho feia inspirat per el titular de El País “Mas suaviza su postura ante una reunión marcada por el caso Pujol”. Vergonyós, però bastant irrellevant. Avui el president Mas cremava una nova etapa del procés reunint-se amb Mariano Rajoy a la Moncloa, on ha rebut un dels darrers “no” de l’Estat espanyol, abans d’encarar el darrer revolt que ens conduirà al xoc de trens.
 

“Si no hi ha acord amb l’Estat, ho farem de manera legal… a la britànica”. Aquesta ha estat la conclusió principal d’Artur Mas en referència al procés. Res més allunyat de la realitat abatuda que proposava fer-nos creure el mèdia socialista. Durant dues hores i mitja, els dos presidents s’han reunit a la Moncloa, i el president Mas ha rebut el “no, no i no” a la consulta de la boca de Mariano Rajoy. Sense apel·latius ni alternatives. Els experts en protocol han destacat que la salutació inicial ha estat molt més distant que la trobada de dilluns de Rajoy amb Sánchez. Aleshores va baixar les escales de la porta principal per rebre’l, i avui no ho ha fet amb el president català. Que la Moncloa vulgui donar a entendre que el cap de files d’un dels dos partits dinàstics de l’Estat té més pes que un president d’una Comunitat Autònoma, és significatiu.
 

Publicitat

Seguint aquest principi de pensament colonialista, la Moncloa ha fet comparèixer tot just acabar la reunió a la presidenta regional del PP catalán, que ha fet una ridícula intervenció per dir simplement que la consulta és il·legal i que no es farà. Ella ni tant sols hi ha estat a la reunió. Espanya vol visualitzar davant el món que Catalunya segueix essent una simple regió espanyola, però la realitat és una altra.
 

A dos quarts de tres de la tarda hem vist a Artur Mas comparèixer. Ho ha fet davant d’una cinquantena de mitjans internacionals, que segurament esperaven també veure al president Rajoy o al seu plasma, i no a la senyora Camacho. El president Mas ha fet una primera intervenció en català a la delegació catalana a Madrid, la Blanquerna, allà on ja va fer-ho després de rebre el cop de porta pel pacte fiscal el 2012. Quan ha iniciat la intervenció en castellà, un grup de feixistes de les Juventudes de la Falange, han irromput a crits de “Visca España” i “Mas traïdor”.
 

No s’estranyin. Els espanyols bramen, insulten, manipulen… una llarga tradició d’amor i respecte contra tot allò que no es castellà, que ara ja no canviarem. Algú es preguntarà però com ha pogut colar-se un neonazi si la Blanquerna estava custodiada per la policia? Bé, la resposta la trobaran en la sentència absolutòria a favor de l’assassí de Guillem Agulló, que va reconèixer haver-lo assassinat.
 

Madrid manté l’actitud covarda que es resumeix en un comunicat post reunió on reitera que la consulta és il·legal i que no es farà. El món pren nota d’aquesta actitud, que tard o d’hora els passarà factura. Catalunya passa a la següent pantalla. I el president Mas en una excel·lent roda de premsa ha deixat clar, davant de les especulacions que s’han anat posant sobre la taula, que serà ferm en la convocatòria del 9N, i que ho farà amb la legalitat les lleis catalanes.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut