Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Cara a cara televisat Mas – Rajoy sobre la independència?

|

- Publicitat -

Algú imagina un cara a cara electoral televisat abans del 9N entre Artur Mas i algun peix gros unionista com podria ser Mariano Rajoy? O bé una confrontació entre el president i algun representant de l'unionisme a Catalunya, com podria ser algun líder de Societat Civil Catalana o d'algun partit espanyolista? Ara per ara, ningú. Es veu impossible, no només perquè poder exercir el dret a l'autodeterminació d'aquí a 98 dies encara es veu lluny.

Si al final Espanya decidís no prendre accions contundents i no impedís el referèndum -optaria per treure-li ferro, dient que és il·legal igualment i que el resultat no té garanties-, gran part de l'unionisme a Catalunya hauria d'optar per boicotejar la votació per sentit comú. Haurien d'actuar com en les onades de consultes populars, ignorant-ne l'organització i els resultats. Ara bé, s'arriscarien a que la comunitat internacional es prengués la consulta de manera seriosa a posteriori amb un resultat aclaparador independentista -per la poca mobilització unionista-? En tot cas, seria difícil trobar algú a l'altra banda de la taula de debat electoral. Una situació, com de costum, contrària al cas escocès.

Publicitat

Amb les enquestes que donen uns 15 punts de diferència a favor del 'No' de manera invariable durant l'últim mig any, Alex Salmond jugarà l'última carta el proper dimarts. La televisió privada escocesa STV emetrà a les 9 del vespre (hora catalana) un cara a cara entre el premier escocès i el líder de Better Together, l'organització ciutadana que encapçala els qui volen mantenir l'status quo. El programa, que es podrà veure en directe per internet arreu del món, preveu un posicionament inicial, una confrontació entre els dos representants i un torn de preguntes del públic que assistirà al cara a cara. L'audiència estarà dividida entre partidaris del 'sí' i el 'no' i també hi haurà indecisos. El conservatori reial del país, a Edimburg, serà el testimoni d'un diàleg de debò, d'un debat amb els arguments de les dues vies sobre la taula. Tot plegat, ben bé igual que el format dels 'cara a cara' que s'han fet en vigílies d'eleccions espanyoles.

L'oposició a crear un clima de normalitat democràtica com l'escocès per part d'alguns entorn a la decisió que la societat catalana ha de prendre en la cruïlla actual farà que, en el cas hipotètic que el referèndum es pugui acabar fent, el boicot a tot el que comporta -com ara un debat televisat- sigui constant per intentar-lo desvirtuar i fer-lo invàlid a nivell internacional.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut