Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La moneda, el fals taló d’Aquil·les de Catalunya i Escòcia

|

- Publicitat -

El taló d'Aquil·les del projecte independentista escocès és la moneda. El cara a cara electoral d'aquest dimarts entre el primer ministre del país, Alex Salmond, i el líder de la principal plataforma unionista, Alastair Darling, ha posat en evidència que els del 'sí' no tenen massa alternativa si el Regne Unit es nega a comprtir la lliura esterlina. Quan a Catalunya es deixi de banda la bizantina discussió 'consulta sí o no', una fugida d'estudi en el fons, i es debati de debò 'independència sí o no', la debilitat serà la mateixa. Continuarem amb l'euro? Continuarem formant part de la Unió Europea?

Sens dubte, són els punts febles en ambdós casos, però… Són causa de les mancances intrínseques dels dos nous estats? En absolut. La impossibilitat de continuar amb les mateixes monedes vindria donada pel boicot d'agents exteriors, en essència pels obstacles del Regne Unit i Espanya. De nou, una actitud colonialista, anacrònica, de ressentiment i de defensa de la integritat territorial qualsevol preu. I, en el fons, un argument no vàlid per dir que les dues nacions no serien viables econòmicament, ja que la teoria només s'aguantaria gràcies al joc brut extern, no per la falta de recursos interns.

Publicitat

La televisió privada escocesa va emetre el debat, i també el va oferir per internet a la resta del món, però com era d'esperar per l'expectació, el web es va col.lapsar. Fora de les fronteres escoceses, els qui van veure frustrat l'intent de seguir el programa han pogut llegir les cròniques dels dos principals diaris britànics: The Times i The Guardian. Tenen ideologies oposades, però els dos mostren un debat gairebé monopolitzat per la moneda i deixen Salmond com a clar perdedor. Només l'Independent fa honor al seu nom i dóna una versió més neutra, mentre que a Escòcia els analistes apunten a un empat.

Darling va ser molt més agressiu, assenylant amb el dit i alçant la veu sovint, i va mossegar també amb la incògnita de la pertinença a la UE i va alertar que hi ha massa interrogants. “El debat sobre la independència no hauria d'estar ple de conjectures, creuar els dits i confiança cega”, va dir. Alex Salmond, més tou, va deixar clar que ja és hora que a Escòcia la governi qui millor ho sap fer, és a dir, els seus habitants. També va afirmar que el 'no' era la campanya de la por, i que el 'premier' britànic, David Cameron, havia admès que el nou estat pot ser pròsper.

A falta de sis setmanes pel plebiscit sembla que tot el peix està venut a Escòcia -57% a 43% pel vot negatiu-. Els de la plataforma unionista, Better Together, però, cometran un error històric si es continuen autoconvencent que tot està fet. Pel que fa a Catalunya, alguns independentistes creuen que la majoria favorable és clara. El consell també serveix. El més calent és a l'aigüera i la tasca faraònica de convèncer els indecisos no ha començat encara.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut