Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Les balances comercials, també claus

|

- Publicitat -

Ja fa mesos que ningú menciona les estructures d'estat perquè els preparatius de la consulta s'emporten tots els focus. Sabem que l'Agència Tributària de Catalunya està formant un equip amb prou capacitat com per desconnectar de la hisenda espanyola. Altres mecanismes s'estan engranant, però són també les variables econòmiques d'avui les que han de ser la base per evitar una depressió post-independència que arrossegui tota una altra generació. Això també són estructures d'estat, i els números d'importacions i exportacions catalanes coneguts fa uns dies són esperançadors, però no suficients.

Catalunya representa el 25% de les exportacions espanyoles, i en l'últim any han crescut un 1,8% per arribar als prop de 30.000 milions d'euros facturats en el primer semestre de 2014. Tenint en compte que a França i al Regne Unit han baixat i, sense anar més lluny també han patit davallades Andalusia (2,7%) i la Comunitat de Madrid (13,8%), és un bon registre. Ara bé, les importacions també han crescut (8%) fins a enfilar-se als més de 35.000 milions d'euros de gener a juny d'enguany. Catalunya ha gastat gairebé 6.000 milions més dels que ha ingressat. És un dèficit comercial que, per cert, ha crescut un 54% l'últim any. Mentre que el dèficit comercial espanyol és de vora els 12.000 milions, el conjunt de la zona euro té 16.800 milions de superàvit (és a dir, més exportacions que importacions).

Publicitat

La gran arma espanyola és cridar als quatre vents que una Catalunya independent no formarà part de la UE de manera automàtica. Això no hauria d'afectar la determinació del sector sobiranista, ja que en l'eventualitat que això passés, la readmissió seria fàcil; el país ja segueix les normes i els estàndards de la Unió. Ara bé, els números també han de ser favorables. I el moment per millorar-los és ara per assegurar el tret.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut