Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Llei de Consultes serà legal

|

- Publicitat -

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha resolt avui que la Llei de Consultes és plenament constitucional i legal ja que encaixa perfectament en la Carta Magna i en l’Estatut. No ho ha fet però per unanimitat. La votació ha estat ajustada degut als quatre vots particulars negatius dels membres d’aquest òrgan consultiu composat per un total de nou. Val a destacar que els vots contraris s’han emès pels membres proposats per PSC (2), PP (1) i ICV (1).
 

Com poden comprovar, el funcionament d’aquest òrgan és similar al del Tribunal Constitucional, però amb la diferència que aquest és només consultiu i que compta amb més prestigi. Òbviament, tal i com fan PP i PSOE, tant CiU com ERC ja van acordar fa un any renovar aquest consell per a què donés una majoria sobirania justa amb la correlació de forces actual. Evidentment, seria molt estrany doncs que aquest òrgan no hagués emès un consell favorable. El CGE ha evitat però pronunciar-se sobre la pregunta i alguns membres han reconegut que, en efecte, es tracta d’un referèndum encobert. Inclús algun s’ha atrevit a dir a títol personal que la pregunta no respon a competències de la Generalitat.
 

Publicitat

Malgrat que en l’aspecte concret de la pregunta prefereixin no emetre cap judici, la llei queda avalada per aquest òrgan. Resta probablement tot just un mes per a que el Parlament aprovi la Llei amb el suport del PSC (només a la llei), i el president Mas signi el decret de convocatòria de la votació més important que s’haurà realitzat mai al Principat en tota la Història.
 

Des del Govern la noticia s’ha rebut amb alegria continguda. El conseller de la vicepresidència, Francesc Homs, ha dit que el president convocarà la Consulta i ha afegit que està convençut que el 9N votarem. Esquerra Republicana ha aprofitat per remarcar que no tenen cap motiu per desconfiar que el president Mas posi les urnes el dia 9 de novembre. A falta aproximadament d’un mes just per a l’aprovació de la Llei i la convocatòria de la Consulta, el debat ja ha sobrepassat així l’interès que generarà l’aprovació de la Llei a mitjans setembre, i vira gairebé en la seva totalitat ja cap al que tothom espera saber i veure: posarà el president les urnes el 9 de novembre?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut