Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’amenaça d’una DUI per forçar el 9N

|

- Publicitat -

Artur Mas està atrapat. El president català viu entre la pressió popular i Esquerra Republicana, amb els que s’ha compromès a convocar la consulta; i a l'altra banda els seus socis de federació (Unió Democràtica), i la legalitat i la tradició casposa de tot un poderós regne d’Espanya.
 

La tria sembla fàcil a priori, però la ferma convicció de no trencar la legalitat fins que no quedi més remei, va minvant l’oxigen de la primera autoritat del país. UDC ja ha dit que la sentència del TC i la DUI son línies vermelles, i fins que no actualitzin el software seguiran així. En aquest context, i segons l’ARA, el president Mas hauria decidit fer una oferta a ERC abans d’anar-se’n de vacances: plebiscitàries amb candidatura unitària CDC-ERC no més tard del febrer de 2015. La resposta de Junqueras hauria estat afirmativa sempre i quan es fes tot el possible per posar les urnes el 9 de novembre i a canvi de que aquesta candidatura inclogui la Declaració Unilateral d’Independència com a punt principal.
 

Publicitat

Una proposta lògica i una resposta raonable, sempre i quan falli la carta del 9N. Artur Mas, ni CiU en general no han contemplat mai un escenari de desobediència a ran d’una sentència desfavorable del TC. Ho han evitat fins el darrer moment. Fins i tot quan es parla de la DUI, la paraula tabú, o bé s’ignora, o bé es torna a tirar d’eufemismes. Per altra banda, ERC veu amb recel una candidatura amb CDC –UDC trencaria presumiblement la federació en aquest moment- ara que està recollint els fruits de tants anys de picar pedra i per la malfiança de que CiU no arribi fins al final. A Esquerra diuen que ara mateix tampoc els serviria de res guanyar unes eleccions si no hi ha majoria parlamentària per tirar la DUI endavant, per tant, la consulta seguiria essent el millor pla A, B i C.
 

L’escenari ideal, malgrat la complexitat de la pregunta, és la consulta. Aquest és el punt de trobada per a tothom. I és per això que ens manifestarem l’11 de setembre, i més ara que les últimes dades d’inscripcions a la V ja son molt més bones. Seguir parlant de plans B es fa feixuc per a la població, i més quan encara el TC no ha tombat res. Tanmateix, l’amenaça d’una DUI després d’unes eleccions plebiscitàries és una carta que el govern pot jugar durant les properes setmanes decisives per pressionar Espanya per a que toleri la consulta. Es vol que Espanya sigui conscient que si no permet en cap cas la consulta, l’alternativa podria ser molt pitjor: eleccions plebiscitàries i una Declaració Unilateral inimpugnable enlloc.
 

Però la posició d’Espanya segueix essent la mateixa: no a tot. Mariano Rajoy ha tornat a pronunciar-se en aquesta línia en la recepció i la visita que ha ofert a la cancellera alemanya Angela Merkel. La pregunta doncs, seria: i quan és més convenient que Catalunya salti el mur, el 9N, o el dia després de les plebiscitàries amb una DUI irreversible?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut