Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

S’han acabat les especulacions

|

- Publicitat -

Oriol Junqueras no deixa marge a les especulacions. Avui ha respost al titular d’ahir del Diari ARA que especulava sobre la possibilitat que Artur Mas hagués ofert una candidatura conjunta CDC-ERC en unes hipotètiques plebiscitàries no més enllà del febrer de 2015, si la consulta fallava. El líder republicà ha enviat un missatge força clar a CDC: no pactarem una llista unitària amb CDC si Mas renuncia al 9N pel TC. Aquest és el missatge que ha anat enviant Esquerra Republicana cada vegada que se’ls ha preguntat per llistes unitàries i per plans B: 9N.
 

És la mateixa premissa que defensa l’Assemblea Nacional Catalana i tota la gent que ens mobilitzarem per la Diada a Barcelona. La posició inicial del president és la que avui reflecteix El País “Mas acatará la sentencia negativa del TC”, i depèn de nosaltres que el 12 de setembre sigui la que tots volem sentir. Aquesta és la via per salvar la coalició amb UDC i tornar a posposar el xoc de trens… fins a les plebiscitàries, on intentarien assegurar que no hi hagués sorpasso d’ERC. El Govern mitjançant Homs ha hagut de tornar a apagar el mateix foc estival: “S’ha acabat el temps de les especulacions”, “la voluntat del Govern de fer la consulta no ha canviat”, “ens basarem en els acords sobre el 9N” ha afirmat rotundament. L’ANC també s’ha declarat en contra d’aquesta opció com a pla B. “Seria molt difícil teixir una llista unitària”.
 

Publicitat

Però mentre aquest debat va fluint amb relativa normalitat, l’ANC i la seva presidenta, Carme Forcadell, hauran de fer front a la querella que ha presentat finalment Manos Limpias. L’entitat ultradretana ha demanat al jutge la suspensió i la il·legalització de l’Assemblea Nacional. És el que se’n diu en el món futbolístic intentar guanyar el partit als despatxos, ara que s’ha demostrat que no son capaços de treure suficient gent al carrer o a les urnes. És el model de debat i tolerància espanyol.
 

I mentre Catalunya pugna per poder decidir la seva llibertat, a molts quilòmetres d’aquí ahir es va produir el segon debat entre el president escocès Alex Salmond i el cap del moviment unionista “Better Together”, Alistair Darling. Escòcia encara els darrers 23 dies abans de l’històric referèndum d’independència amb l’esperança en el miracle renovada, un miracle que sense cap mena de dubte ens convindria molt que es produís. Segons una estimació de la BBC a través d’unes enquestes, Alex Salmond s’hauria emportat la victòria en el debat per un 71% contra un 29% per l’unionista.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut