Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Dies de vertigen

|

- Publicitat -

La Diada és a tocar, i a partir del 12 de setembre tot anirà molt ràpid: debat de política general, aprovació de la llei de consultes, compareixença -finalment amb preguntes- de Jordi Pujol al Parlament, signatura del decret oficial de convocatòria de consulta i després l'abisme, allò desconegut, un escenari imprevisible. El vertigen, però, el compartirà Catalunya amb Escòcia. Tot estava dat i beneït pel que fa al referèndum del dia 18, però els veïns d'Anglaterra encara no s'han pronunciat.
 

El Sunday Times publica aquest diumenge una enquesta que reflecteix un cop de teatre inimaginable fa un mes: dels escocesos que tenen clar què votaran, un 51% ho faran pel 'Sí' i un 49% pel 'No' (fa un mes el 39% apostaven per la independència i el 61% per la unió). I la bossa d'indecisos s'ha reduït més que mai (ara només són el 8% dels votants). La pitjor notícia de totes per Westminster, però, és que queden amb prou feines 10 dies pel plebiscit i la progressió dels unionistes va a la baixa. Si bé una altra enquesta d'aquest cap de setmana dóna un 52%-48% pel 'No', Londres nota per primera vegada la por a flor de pell.
 

Publicitat

La mà dreta de David Cameron a l'executiu britànic, George Osbourne, ha anunciat aquest diumenge mesures immediates per augmentar l'autogovern escocès si els ciutadans es decideixen pel 'No'. Més autonomia en la despesa, els impostos, l'estat del benestar i altres àmbits que desvetllarà en els propers dies. És inevitable pensar que al cabinet Cameron li ha agafat un atac de pànic i s'ha precipitat prometent la lluna en el moment en què sona menys creïble. El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha titllat el moviment de 'campanya d'autodestrucció'. En efecte, l'intent desesperat del Regne Unit per mantenir la integritat territorial podria ser la relliscada més gran del segle. I és que a l'afirmació d'Osbourne, “només votant 'No' tindran més autogovern sense riscos”, és molt fàcil replicar “només votant 'Sí' els escocesos tindran més autogovern”, com ja han dit els independentistes.
 

Potser tot acaba en un ensurt pels partidaris del status quo, com aquell estudiant que s'ha preparat molt bé un examen però li apareix el pànic l'última nit. Ara bé, potser Alex Salmond és aquell alumne per qui ningú dóna un duro però deixa amb un pam de nas a tots els professors el dia de l'examen. Fa tres anys va aconseguir la majoria absoluta al parlament escocès quan sis setmanes abans totes les enquestes deixaven el Partit Nacional Escocès com a segona força.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut