Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’altra arma de Rajoy, en plena forma per la Diada

|

- Publicitat -

Ser conscient d’estar vivint un moment per la posteritat no té preu. Els que encara han de néixer miraran bocabadats –i molts, envejosos de no haver-hi pogut ser- les imatges de la Diada de 2014. Els historiadors del futur continuaran aplaudint els barcelonins que van sortir al carrer per lluitar l’11 de setembre de 1714, però no reservaran un lloc menys destacat pels catalans de 300 anys després que també van omplir la ciutat comtal, en el fons per la mateixa causa que els seus avantpassats. Tot i que sembla evident que els llibres d’història de demà coincidiran a subratllar la participació massiva ciutadana d’ara, les capçaleres dels diaris del present divergeixen. I de quina manera.

L’immens mosaic amb la senyera ocupa gran part de la portada dels rotatius catalans –excepte la de El Punt Avui, que opta pel vot simbòlic dels més joves del cens electoral del 9N-. ‘Històric’, ‘massiu’, ‘multitudinari’, ‘festa’ són les paraules més recurrents en les cròniques de les publicacions del Principat. Ara bé, a l’altra banda de la Sénia el to és diferent:

Publicitat

“La ANC empuja a Artur Mas a la desobediència civil con una V massiva”, titula La Razón, que parla de l’Assemblea en singular com si fos un joc entre Forcadell i Mas. Obvia els gairebé dos milions d’assistents i així demostra continuar enganyant-se pensant que Forcadell i Mas són els impulsors de tot plegat i la resta de gent unes pobres cabretes arrossegades pels pastors. No han entès res, i això apunta que els atacs per enfonsar el procés continuaran a les dues cares públiques. La foto de la V que publiquen a la portada, per cert, molt més petita en comparació amb la de l’acte a Tarragona. I, entre les dues, una enorme imatge del balcó dels Pujol del tot irrellevant.

Mentrestant, l’ABC titula: “Mas se apropia de la Diada para forzar su consulta ilegal”. El diari sevillà fins i tot obvia l’ANC i dóna a entendre que és el president català qui ha cridat a la concentració. La mateixa teoria que La Razón, però encara més simplista. A més, afirmen que l’organització ha xifrat en 1,8 milions els participants a la V, quan la dada és de la Guàrdia Urbana. Intoxicació informativa preocupant.

Per últim, El Mundo i El País, més moderats, són més subtils i juguen amb el llenguatge per parlar de manera pejorativa de la mobilització a la capital catalana. “El independentismo toma la calle” o bé “Forcadell increpa al President”, són les proclames d’El Mundo, que intenten dibuixar un clima de revolta bel·ligerant. El rotatiu del Grupo Prisa parla de “desafío”.

En qualsevol cas, tots els principals diaris espanyols obvien la total manca d'incidents i aldarulls, l’esforç dels voluntaris i el protagonisme gairebé absolut de la gent en detriment de les cares conegudes. És evident que el govern espanyol compta amb uns bons aliats per la tardor calenta, a banda del TC. Seria un complet desastre que l'opinió pública espanyola comencés a adonar-se que una consulta és l'única manera de resoldre el conflicte.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut