Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La ruleta catalana… I escocesa

|

- Publicitat -

El poble ha fet la feina perquè el procés tiri endavant i es vegi culminat en un referèndum d'autodeterminació. Un milió vuit-cents mil catalans al carrer, segons la Guàrdia Urbana, i una imatge que ha donat la volta al món és tot el que pot fer la ciutadania a hores d'ara. Ara la pilota és a la teulada dels polítics, que han d'organitzar la consulta com han promès o bé, davant d'una impossibilitat absoluta, donar una alternativa equivalent i consensuada. Que els catalans a favor de la sobirania estarien units era una aposta segura. Ara bé, que els polítics del bloc del 'sí' també continuïn remant en la mateixa direcció ja són figues d'un altre paner. A les mans de la classe política, la sensació és de ruleta russa, però a la catalana. Les mateixes opcions d'aconseguir el premi que de morir en l'intent. L'intercanvi de declaracions d'aquest diumenge n'és un exemple.

Junqueras continua jugant fort amb la desobediència civil per ja influir en la reunió de les formacions que van acordar data i pregunta una vegada el Tribunal Constitucional suspengui la Llei de Consultes. El resultat de la potencial trobada ha de ser com a mínim la unitat, però com que el líder republicà sembla haver adoptat una posició inamovible, Duran i Lleida ha explotat: “Quan Junqueras proposa desobediència a la llei està trencant la unitat i, a més, és un tret al peu al procés”, ha dit el portaveu de CiU al Congrés, que ha afirmat mai haver llegit tants disbarats. Josep Rull, de CDC, ha posat pau tot plegat via Twitter però la fragilitat de la unit en vigílies de la decisió definitiva és palesa, ja que no és només UDC qui es mostra contrari a trencar la legalitat espanyola. Catalunya està tan a prop de veure com els ciutadans voten d'aquí a menys de dos mesos per decidir el seu futur, com d'afrontar unes eleccions on els partits del 'sí' concorrin separats.

Publicitat

Mentrestant, més de mil milles al nord del país, Escòcia està a punt de jugar a la seva ruleta particular. Amb la visita desesperada dels peixos grossos de Westminster a Edimburg per salvar el Regne Unit, la campanya arriba a la seva fi. I amb més incertesa que mai, ja que les enquestes publicades aquest cap de setmana s'inclinen més cap al 'No', amb una distància màxima de 8 punts, però algunes apunten a una victòria independentista de fins a 8 punts també. Són totes enquestes de diaris d'abast britànic, però els qui han de parlar ho faran dijous.I se la juguen de valent, perquè segons Alex Salmond, en cas de victòria unionista, no es podria fer un altre referèndum fins d'aquí com a mínim 18 anys.

Per si algú creu que se li farà llarga l'espera fins el dia 18, del dia 15 al 17 el Debat de Política General al Parlament de Catalunya serà un bon entertainment. El primer plat, aquest dilluns a les 16:30 amb el discurs inaugural d'Artur Mas.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut