Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ha començat el llarg camí de la desobediència al Parlament?

|

- Publicitat -

Si dilluns el president Artur Mas deixava entreveure massa unes intencions plebiscitàries, ahir dimarts tal i com relatava en Guifré, era Oriol Junqueras qui posava en la seva intervenció tota la carn a la graella per fer bascular novament el debat cap a la convocatòria de la consulta. El fantasma del tacticisme polític tornava a aparèixer, però al final de la jornada, els quatre partits pro-consulta signaven un acord de resolució que obria tot el marge possible per a la desobediència civil i que s'ha aprovat avui.

L’ambigüitat en el redactat, que no se cenyeix a cap marc legal concret, comença a fer pensar que els partits ja s’han posat d’acord en alguna cosa. Podria ser perfectament tirar endavant el 9N ignorant el TC, ja que afirmen que la votació es farà amb totes les garanties democràtiques possibles. És a dir, si Catalunya està en condicions de muntar-la bé i de manera creïble -digui el que digui Espanya. La resolució l'han votada CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP, Joan Ignasi Elena (ja diputat no adscrit), i Marina Geli i Núria Ventura, que tornen a trencar la disciplina del PSC. En total, dos terços de la cambra. El PP i C's han volgut posar pals a les rodes qüestionant la legalitat de la resolució, però no se n'han sortit.

Publicitat

Evidentment, que ningú s’esperi que aquests partits seran tan il·lusos com per acabar de mostrar les seves cartes per escrit. La CUP ha intentat fer explícita la voluntat de desobediència, però s'ha quedat sola donant suport al seu propi text. El misteri segueix, però torna la il·lusió. I per si algú –com inexplicablement avui el Diari ARA- encara tenia dubtes, CiU i ERC han pactat una resolució que insta a el Govern a organitzar l’Estat Català si surt el Sí-Sí. Això ha crispat tant PP com C’s. Fins i tot Mercè Jou (UDC) ha etzibat a Enric Millo (PP): “Sembla Grouxo Marx, si no li agraden els meus principis, en tinc uns altres”. Millo havia estat militant d’UDC. S’acosten les hores decisives i divendres ja veurem de cara la locomotora espanyola.

Mentrestant, a Escòcia no hi ha temps per dies de reflexions i els líders dels dos bàndols han esprintat. Alex Salmond ha publicat una carta recordant que aquest dijous serà el dia en què els seus conciutadans tindran més poder de la seva història. El seu homòleg britànic, David Cameron, està rebent crítiques del seu propi partit per haver fet “suborns d'última hora” als ciutadans del Nord per mantenir la Unió. L’ocupant del 10 de Downing Street ha defensat la seva gestió pel que fa al referèndum: “Havia de triar. Podia haver dit ‘sí, podeu fer el referèndum, legal, just i vinculant’, o bé ‘no, no el podeu fer’. Penso que la independència escocesa estaria més a prop avui si hagués optat per la segona opció”. Cosa que, de moment, a Mariano Rajoy ni se li ha passat pel cap.

El país està cridat a les urnes en un dia maratonià: els col·legis estaran oberts de 7 del matí a 10 de la nit (hora britànica) i les paperetes es comptaran la mateixa nit. Els vots escrutats es començaran a conèixer no abans de les 2 de la matinada hora britànica, i els resultats definitius s'anunciaran quatre hores després. És a dir, sobre les 7 del matí hora catalana. L'expectació serà màxima, així que molts pubs del país tenen previst obrir durant tota la nit electoral.

Article escrit per Oriol Jordan i per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut