Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Bilis per mantenir Espanya unida

|

- Publicitat -

La llei de consultes ja està aprovada, però el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) encara no l'ha publicada. El govern d'Artur Mas espera el millor moment per donar-li legalitat i cridar de manera oficial el poble a les urnes. Amb el TC reunit fins dijous i Rajoy a la Xina fins dissabte, divendres seria el dia propens per fer-ho, agafar l'Estat descol·locat i posar en marxa el mecanisme electoral fins el recurs de l'executiu espanyol. Ara bé, Pujol declara al Parlament aquell dia i fer coincidir-ho amb el decret de convocatòria de la consulta seria un mal inici per començar a explorar el terreny desconegut. Abans que la signatura de Mas actuï com a desllorigador del futur més immediat del procés, Espanya aguanta la respiració. I la tensió l'expressa amb una ràfega de declaracions que encara posen més llenya al foc.

L'exministre José Bono ha dit que “cal fer el que sigui” per mantenir Catalunya dins l'Estat i que “caldrà ser generós, haurem de fer-nos concessions”. També ha alertat que la independència estarà pròxima si no es fan les coses bé, a banda de cridar Rajoy a arriscar-se prenent decisions encara que es jugui el càrrec. Bono ha parlat aquest dilluns com si ell no fos un dels màxims responsables de l'auge sobiranista. La historiografia espanyola passarà comptes amb ell si Catalunya marxa.

Publicitat

Rosa Díez també vol tenir 'quota de pantalla' en aquest moment clímax. “Si no fos perquè a Euskadi ens mataven, el cas de Catalunya és pitjor”, ha gosat dir aquest diumenge. I ho ha fet argumentant que s'ha demostrat com n'és, de perillós el discurs nacionalista català. Perillós… Per la quantitat de violència que es va viure el passat onze de setembre? O perquè si el Principat trenca amb l'Estat el seu partit perdrà tota raó de ser?  La líder de UPyD ha avisat a Artur Mas i els secessionistes: “Que perdin tota esperança, perquè per sobre dels filibusters polítics hi ha l'Estat de dret, que triomfarà”. El secretari de Ciutadans, Matías Alonso, ha titllat el procés de “gran estafa catalana” i ha acusat el govern de CiU de generar “suspens” amb la seva argúcia legal.

El PP també ha deixat anar bilis per boca d'Alícia Sánchez-Camacho: “Per molt que [Mas] estiri el culebrot, es trobarà amb la justícia i la llei”. També ha declarat que “si volen fer campanya per un referèndum inexistent, allà ells”. El portaveu dels populars al Congreso, Alfonso Alonso, ha titllat l'actitud de Mas de “pueril” per jugar amb el calendari. El referèndum, “que no es farà, es vol fer el mateix dia que va caure el mur de Berlín, és a dir que l'efemèride s'utilitza per fer el contrari”, ha afegit. Finalment, el president extremeny, José Antonio Monago, ha demanat que Rajoy derogui ja la llei de consultes interposant amb caràcter d'urgència un recurs al TC, alhora que faci caure “tot el pes de la llei” a la Generalitat i el seu president en lloc de suspendre l'autonomia catalana.

Els nervis, a flor de pell. A banda de saber quan es farà públic el decret de convocatòria del líder convergent, tothom està pendent de quan perdrà els papers l'executiu de Madrid i farà una maniobra brusca que el posi en evidència a nivell internacional.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut