Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Compte amb les preses de pèl

|

- Publicitat -

A només 46 dies per al 9N, els partits sobiranistes han completat la tasca unitària d’aprovar la Llei de Consultes, amb l’afegitó sorpresa del PSC que no s’ha volgut alinear aquesta vegada amb PP i C’s. Al llarg del procés els partits han anat postulant la seva recomanació de vot pel 9N en un sentit o altre, des del doble sí al discurs de la il·legalitat. Tots? No. CDC, ERC, la CUP i les entitats sobiranistes com ara l’ANC estan en converses per impulsar la campanya del doble sí. PSC, PP, i C’s no volen que la consulta es produeixi. I Unió i Iniciativa? CDC ja ha dit que no pensa esperar a que Unió es decideixi sobre quin vot defensarà pel 9N. “Hem d’esperar a què la consulta estigui formalment convocada” és l’excusa dels democratacristians per demorar inexplicablement la seva posició sobre el doble enunciat de la consulta.
 

L’altra formació sobiranista que encara no té clara la seva postura és ICV-EUiA. Els ecosocialistes no han estat mai propers a la causa independentista catalana per bé que prediquen la llibertat de gairebé totes les altres Nacions del món. La formació ha presentat aquest matí una campanya que porta per títol “Som lliures. Catalunya = Llibertat” en la qual, paradoxalment al que pugui semblar, no hi defensaran el “Sí+Sí”. Dolors Camats ha dit que el lema s’ha d’interpretar com la llibertat per votar i per votar el que cada ciutadà decideixi. Les dues executives de la coalició verda recomanaran una “resposta inclusiva” als militants, que hauran de triar entre no se sap ben bé el què. La coordinadora general no deixa gens clar que es pregunti a la militància sobre el doble enunciat de la consulta, o sobre el sexe dels àngels. El que malauradament sí que ha volgut deixar molt clar, és que no pensen adherir-se a cap campanya unitària amb d’altres partits o entitats, com sí que ha fet la CUP, malgrat que la distància ideològica amb partits com CDC sigui més profunda.
 

Publicitat

La por dels ecosocialistes i en bona mesura dels democratacristians va camí de la presa de pèl si és que la decisió final ha de ser recomanar llibertat de vot als seus votants. Unió esperarà a que Mas convoqui però ICV-EUiA vol evitar de totes totes haver-se de postular, de moment aferrant-se al debat sobre la voluntat de votar. Si Catalunya arribés a ser independent, podria succeir que la formació passés el “tràmit” sense haver-se postulat amb claredat. Encara han de passar moltes coses i la ciutadania, com ja està fent, els seguirà pressionant per a què es decideixin. Afortunadament els partits no voten, i la gent tampoc els necessiten tant com es pensen per decidir què votar. Tant una formació com l’altra, en realitat, encara estan pendents d’una oferta in extremis d’Espanya com a solució als seus respectius conflictes interns.
 

Arribats a aquest punt, val la pena recordar que a pocs dies del referèndum escocès, el Regne Unit mitjançant els tres principals líders dels partits unionistes inclòs Cameron, va prometre la lluna a un poble que ja havia començat a pitjar –segons les enquestes- el botó de delete UK.  Després de la victòria unionista, el Regne Unit ja ha començat a desar dins un calaix la devolution max tal i com preveia l’executiu Salmond que, malgrat avisar de l’engany, ara s’haurà de conformar amb les engrunes que segueixi decidint Westminster. L’unionisme ja té el que volia i els escocesos s’estiren les faldilles. Prenguin nota de la moralitat.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut