Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Xoc!

|

- Publicitat -

L’Estat espanyol ha iniciat la contraofensiva a l’aprovació de la Llei de Consultes i la signatura del Decret de Convocatòria. Ho ha fet emprant la tàctica de la guerra llampec, aquella estratègia militar que consisteix en llençar un atac directe i concentrat amb tota l’artilleria pesant sobre un punt vital de l’enemic, de forma ràpida i fulminant. L’atac, en aquest cas, ha anat directe al cor de la legalitat catalana. Espanya ha intercanviat la paraula “consulta” de la llei catalana per “referèndum” i ha executat l'estratègia.  Aquest vespre, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d’antinconstitucionalitat que ha emès el govern espanyol en un temps rècord i, en conseqüència, la consulta del 9N ha quedat suspesa cautelarment a l’espera del dictamen final. Ho ha fet després de reunir d’urgència el Consell d’Estat ahir diumenge a les set del vespre, el Consell de Ministres aquest matí a les 10:00, i fer un truc a l’ex-company de militància del PP, el president del TC Francisco Pérez de los Cobos, que ha reunit d’urgència el ple del Tribunal Constitucional a les 18:30 per admetre a tràmit els recursos de la Moncloa.
 

Soraya Sáenz ja va avisar que l’Estat espanyol actuaria molt i molt ràpid perquè ho tenien tot preparat. En efecte, la pròpia vice-presidenta (presidenta en funcions aleshores) compareixia el mateix dissabte just una hora i quart després de la signatura del decret de convocatòria del 9N, sense saber exactament si aquest ja estava en vigor. Espanya és ara qui té pressa per tapar la boca dels catalans, el que constitueix un greu error de previsió. La reacció popular no es farà esperar davant d’aquesta nova mostra d’afecte mesetari. L’ANC i Òmnium han convocat una manifestació davant de tots els ajuntaments demà a partir de les 19:00, on aprofitaran també per presentar la campanya pel Sí-Sí “Ara és l’hora” que s’avança uns dies després d’aquest primer bombardeig fort de l’Estat.
 

Publicitat

Mentrestant, a Palau, el president Artur Mas segueix amb el desplegament dels preparatius de la consulta, un dels quals ha estat la presentació aquesta tarda del Llibre Blanc que s’ha elaborat a partir dels informes del CATN. Artur Mas, amb un to serè i confiat ha tornat a repetir la crida al sentit comú als espanyols, tal i com ho va fer a les entrevistes que ha concedit aquesta cap de setmana a Mònica Terribas (TV3) i Ana Pastor (La Sexta). Aquesta darrera va quedar ben retratada ahir després de llençar tots els tòpics espanyolistes sobre un president que es va créixer en l’adversitat, i va acabar tombant l’estrella mediàtica de la cadena espanyola, que ha admès la pífia per les xarxes socials. El Govern i els partits pro-consulta afronten ara un nou repte que és el de decidir quin serà el proper pas que realitzaran com a bloc. La desobediència, o “l’aplicació de la legalitat catalana” en paraules del president, estarà en boca de tots els tertulians durant els propers dies. L’únic escull serà el de mirar de preservar dels riscos tot el cos de funcionaris que estan treballant per a què el 9N sigui possible, davant de les amenaces de denúncia que per altra banda ja ha començat a rebre el president.
 

I mentre tot això passa, en un món quasi paral·lel, Iniciativa ha reunit la direcció per decidir que la proposta que llençarà a la militància, si és que finalment munta aquest referèndum intern que prediquen, serà la de votar “Sí” a la primera pregunta, i donar llibertat de vot a la segona. Quina potestat té un partit polític per donar llibertat de vot als ciutadans? Què no és de naturalesa lliure el nostre vot? Per què Iniciativa conjuntament amb Unió van fer la pinça al país sencer obligant a encaixar en el pacte per la pregunta la resposta “Sí-No” dins del que havia de ser una pregunta clara i binària, que després resulta que no defensaran públicament com tampoc ho farà el PSC?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut