Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Catalunya lliurarà batalla

|

- Publicitat -

Si ahir vam veure una gran mostra d’unitat després d’una maratoniana jornada de reunió per part de Mas i els sis partits polítics que vetllen per la flama de la consulta, tal i com explicava ahir en Guifré; avui a l’Estat espanyol el dinar se li haurà entravessat després de veure la fotografia dels 920 alcaldes al Palau de la Generalitat entregant les mocions a favor del 9N al president Mas, i corejant-lo a crits d’independència quan aquest ha acabat el seu parlament. La consulta esdevé ja imparable.
 

Avui el Govern ha entès el perquè era tan important reprendre la campanya del 9N, i avui tenim la sensació que després d’abraçar-la novament, ja no la deixarà anar perquè avui ha afegit el coratge del 96% dels municipis de Catalunya, que representen tota una població que no donarà el braç a tòrcer per fer les urnes realitat el proper novembre. Què hagués passat avui si ahir s’hagués trencat tot? Això és el que estaven esperant tant el govern espanyol -òbviament- com tota la cort d’opinadors unionistes i també algú amb massa tremolor de cames d’aquí, que feia massa cas de les especulacions sobrevingudes i malintencionades de les últimes hores.
 

Publicitat

I malgrat tot això, la premsa espanyola encara no s’assabenta de què va la cosa. Si em permeten la referència, això mi em recorda el 2 a 6 del Madrid-Barça de fa uns anys. Feia goig veure com no veien d’on els plovien els gols que encara estan buscant. Els titulars espanyolistes d’avui ho reflecteixen molt bé: “Mas cede ante ERC[…]”, “Mas busca un 9N a la desesperada”, etcètera. Vostès sí que estan desesperats. Hi ha alguns d’allà i també d’aquí, que olorant ja una DUI, han començat a treure el fantasma del 6O 1934, però d’això ja tindrem l’avinentesa de parlar-ne dilluns. També hem gaudit d’imaginar-nos com deu haver digerit el paer Àngel Ros -quan ha arribat a casa i ha encès el televisor-, els préssecs que s’ha passat el dia menjant a la festa del préssec de Lleida. La metàfora que ha transmès el president del PSC no pot ser més nítida de la situació que viu aquell partit.
 

Però aquest no és el nostre problema, ni el dels 920 alcaldes avui reunits al Palau de la Generalitat. Aquesta és una imatge encara més potent que la d’ahir i que està a l’alçada, com a resposta, del clam dels darrers onzes de setembre, i sobretot també de les manifestacions multitudinàries davant dels ajuntaments d’aquesta setmana. I mentrestant, els voluntaris de l’ANC segueixen fent feina amb la gigaenquesta. Avui ciutats com Badalona o Girona s’han tenyit de groc per acollir milers de voluntaris que han iniciat la tasca de conèixer de primera mà quin país nou volem.
 

I vares municipals de comandament alçats, el Govern avui ha traduït la unitat d’ahir i d’avui en la represa de la campanya institucional des d’un punt de vista més subtil. TV3 ha començat a emetre un anunci on el Govern explica que l’Estat espanyol està intentant torpedinar la campanya institucional “Tu decideixes” i que el Govern, en definitiva, no cedirà més. Ara és l’hora catalans!

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut