Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ha tirat l’àncora el Govern?

|

- Publicitat -

Avui s’havia de fer públic el cens provisional del 9N, mentre segueixen augmentant les inscripcions dels estrangers. Però aquest no ha estat publicat pel Govern a causa de la suspensió cautelar i per por d’incórrer en un delicte, o rebre multituds de denúncies d’unionistes en contra de formar part d’aquest cens. Que no s’hagi fet públic no vol dir que no hi sigui, però després de la cimera d’ahir, l’opinió pública i les xarxes socials han deixat la consulta ja tocada de mort. Fins i tot, segons citava avui el Diari ARA, ERC, ICV i CUP haurien posat un ultimàtum al president Mas per a que digui ja si hi haurà consulta o no. Queda clar que cap dels partits vol acompanyar-lo en aquest pas enrere, i menys ERC ni CUP que han apostat molt clarament per la desobediència o per entrar a Govern per blindar la consulta. Però tot això son especulacions, els partits no han badat boca durant la jornada d’avui divendres, ni han fet explícit ni públic aquest hipotètic ultimàtum.
 

Tampoc l’ANC ni Òmnium, impulsors de la campanya Ara és l’hora, no volen donar el braç a tòrcer, i ja han convocat un gran acte a la Plaça Catalunya de Barcelona el proper diumenge 19 d’octubre. Tanmateix el desànim creix a mesura que la població es prepara per al desencís i un possible avançament electoral. Malgrat això, l’acte segueix convocat i està prevista la presència de tots els partits pro-consulta, inclòs CiU. Les preguntes que es fa la ciutadania són: Seguirà convocada la consulta el 19 d’octubre? Si finalment es desconvoca, cal esperar tant a dir-ho? Només hi ha dues respostes possibles: la primera és que sigui una maniobra de distracció de les formacions pro-consulta, la segona que per desconvocar la consulta cal presentar una alternativa que encara no està consensuada. Madrid avisa que blocarà igualment qualsevol alternativa o succedani que es plantegi des del Principat. I mentre s’ho rumien, el temps segueix corrent i la paciència dels catalans s’acaba.
 

Publicitat

Artur Mas segueix mostrant-se ferm, i avui en una entrevista amb Carme Forcadell li ha transmès que els preparatius per a la consulta no s’han aturat. La societat civil encara té alguns motius, doncs, per creure en la consulta. Josep Guardiola, Josep Carreras, Joan Massagué, Sala-i-Martín, Jordi Savall i Pol Antràs; unes de les personalitats més universals de Catalunya ara mateix, han signat un article al The Independent estatunidenc a favor de la consulta. Un altre valent, el jutge Santiago Vidal no s’ha arronsat tampoc després de conèixer ahir que el CGPJ n’ha demanat la seva suspensió cautelar, en saber que Vidal participava en la ponència d’una Constitució Catalana per lleure. Aquests, i el milió vuit-cents mil manifestants de la Diada clamen pel dret a votar. Què més necessita el govern per exercir la desobediència? Els propers dies seran decisius per al futur del 9N i del país.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut