Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Podrien haver tensat més la corda

|

- Publicitat -

El bloqueig espanyol, i també la voluntat d'evitar un conflicte obert del govern català, ha acabat amb el 9N, tal com s'havia concebut. Mas no tensarà més la corda. De moment. Ara bé, Espanya no tancarà així el conflicte. És per això que durant la cimera d'aquest dilluns -de vuit hores de durada- s'ha discutit quin ha de ser el proper pas. La no presentació conjunta del proper pas de les forces sobiranistes fa sospitar que la proposta que presentarà Mas aquest dimarts no convenç. Joan Herrera, l'únic que ha parlat, quan ha acabat la cimera del Palau de Pedralbes, no ha donat la sensació de combregar amb la solució sobre la taula. ERC ja ha avançat que donarà suport al govern però que no hi està d'acord i la CUP, en una assemblea a la plaça Sant Jaume aquest dilluns a les 23:30, ja ha dit que la unitat s'està trencant. En efecte, el 13 d'octubre de 2014 acaba amb la sensació que el consens està a punt de saltar pels aires.

Anunciarà el president Mas aquest dimarts a les 10 del matí un succedani de consulta, com ja es rumoreja amb l'expressió “procés participatiu”, i ja està? Convocarà Artur Mas noves eleccions? L'única sortida digna del màxim dirigent de la Generalitat és treure la gent al carrer el 9N, però paral·lelament anunciar ja eleccions plebiscitàries de manera immediata. Si no, la mobilització del 9N serà contra el govern català i ERC dinamitarà l'executiu abans de finals d'any. Garantirà, doncs, Mas nous comicis, encara que no hi posi data ara? Ara bé, si les convoca, sobre què es fa el plebiscit? Tenint en compte que totes les propostes que requereixen de pacte previ amb l'Estat ja hauran fallat (Estatut, pacte fiscal, consulta), hi ha cap dubte que s'ha d'apostar per la via unilateral, és a dir, una DUI?

Publicitat

El president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha recordat aquest dilluns al matí el camí que marquen els informes del seu òrgan: plebiscitàries, informar a Espanya de la DUI, preparar les estructures d'estat, i al cap d'un o dos anys declarar la independència al Parlament amb les garanties de poder funcionar sense Espanya des del dia següent. El també membre del CATN Ferran Requejo ho explicava fa uns dies al programa Divendres de Tv3 amb l'expressió 'desconnectar d'Espanya'. Però per poder-ho fer, s'ha de tenir tot molt ben travat, i l'arquitectura del nou Estat ja completada.

En tot cas, serà del tot incomprensible si a partir d'ara es desferma un debat al voltant del contingut de les plebiscitàries. La legalitat espanyola s'ha de trencar sí o sí, i CiU així s'ha de presentar a les properes eleccions. Quin procés de transició nacional no trenca amb la legalitat anterior? Per què han estat parlant de transició nacional si no tot aquest temps?

“La ley vence a Mas”, diu la portada de La Razón de dimarts. Com sempre, pequen d'escriure els somnis a les portades dels diaris. Perquè no sigui veritat, però, encara cal apel·lar a la unitat. Unitat d'acció.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut