Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Mas ofereix el 9N com a simulacre d’unes plebiscitàries

|

- Publicitat -

Aquest matí a les deu, el president Mas ha comparegut per explicar la proposta de participació ciutadana que ha d'esdevenir el succedani descafeïnat del 9N. El president ha proposat, a l'espera de conèixer els detalls, dur a terme igualment la votació però emparant-se en els articles no suspesos de la Llei de Consultes, realitzant-la a través de voluntaris, i sense cap cens més enllà de dur el document d’identitat i que aquest certifiqui que la persona resideix a Catalunya. Aquesta consulta, sense garanties democràtiques tindria l'avantatge que seria més difícil de tombar per l'Estat espanyol, que ja ha dit que estudiarà la seva impugnació quan n’esbrinin la fonamentació legal.
 

Quan l'Estat espanyol començava a veure la llum de la desfeta catalana, el president ha fet una altra giragonsa astuta. Mas ha expressat de forma clara i rotunda que aquest serà l'aperitiu del que han de ser unes plebiscitàries. Un entrenament, un simulacre, com li vulguin dir. El president escolta en part el clam per votar el 9N, però caldrà esclarir com ha d'anar l'organització del nou 9N, perquè a priori es plantegen més dubtes que amb que s'havia estipulat inicialment. I heus aquí el joc: per què no s'han convocat directament aquestes plebiscitàries? Mas només les convocarà si hi ha candidatura unitària. Convergència prendria així l'anhel popular com a hostatge per salvar la força del partit però, sobretot, preservar la figura del president cent vint-i-nou d’un fracàs en unes eleccions amb candidatures separades.
 

Publicitat

Aquest ha estat l’argument que ha utilitzat ICV-EUiA, en unes 48 hores de nervis, desconcert, i foc creuat, per despenjar-se del consens sobiranista. Els eco-socialistes feia dies que estaven esperant aquest desconcert temporal per trencar amb el bloc, ara que tenen l’ull posat en Podemos i el Guanyem d’Ada Colau com a bot salvavides. El procés se'ls ha anat fent més feixuc a mesura que s'ha anat concretant més, i la situació requeria un posicionament clar que finalment van evitar fer, una vegada més, amb l’excusa de la llibertat de vot en la segona pregunta. “CiU ho ha convertit en un acte de precampanya per salvar-se”, han declarat avui. Probablement aquesta renúncia els acabi passant factura.
 

La CUP, per altra banda, s’ha tret l’etiqueta de radical i ha donat un exemple de política en majúscules. Després de diverses assemblees i trobades, el diputat Quim Arrufat ha dit que no comparteix d'entrada aquest xantatge, però està disposat a jugar-hi perquè “no podem deixar la consulta en mans de Convergència”. Una lectura semblant a la d’Iniciativa, però amb una solució més madura. Es donen una setmana per parlar-ne i entenen que aquesta és una proposta inicial del Govern, i que encara es pot debatre i modificar. La CUP demana fer l'esforç de preservar el consens i la unitat, malgrat tot. També han remarcat, però, que de llista única, res.
 

Però després de la proposta de Mas, les declaracions més esperades eren les del seu soci de legislatura, Oriol Junqueras. El president d'ERC ha tornat a lamentar que CiU trenqués el primer l'acord pel 9N unilateralment quan va decidir aturar els preparatius de la consulta després de la suspensió del TC. Però ERC que ahir semblava que ho anava a trencar tot, ha tornat a oferir mà estesa després de desfogar-se, si es torna a les condicions pactades abans. Un discurs similar al de la CUP amb una altra calculadora.
 

Ara és l’hora, campanya que aglutina l’ANC, Òmnium i l’AMI, ha sortit al pas de la disbauxa i ha tornat a predicar el missatge de la unitat. L’objectiu és omplir el centre de Barcelona el proper diumenge en un acte pro consulta. Reconeixen que la proposta de Mas és poc agosarada, poc atractiva, però també estan decidits a entrar en el joc i preparar-se per a la consulta de debò: les plebiscitàries.
 

El procés es tensa fins al límit abans del sacseig final. Ens haurem d’acostumar a aquests sotracs que ens estan mostrant, d’altra banda, la cara real de cada partit de forma gairebé cristal·lina. Un luxe per a la ciutadania que es trigarà a tornar a veure. Del grup dels millors, que diríem en l'argot ciclista, Iniciativa cau despenjada de forma precipitada, i tot apunta que si hi ha plebiscitàries, el proper a caure serà UDC. Però el procés segueix i el moment final s'acosta.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut