Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Per què, president?

|

- Publicitat -

Algun dia, potser d'aquí a uns anys quan ja estigui retirat en les seves memòries, Artur Mas explicarà per què no va tenir el valor de forçar una mica més la màquina durant l'octubre de 2014 fent més passos pel 9N acordat. Per quin motiu no va posar l'Estat una mica més entre les cordes, tot forçant-lo a fer amenaces que el podrien haver deixat retratat a ulls del món? I més, tenint en compte que sabia que la resta de partits se li llançarien a sobre. No ho ha fet per complir amb la legalitat espanyola? Per covardia? Per pressions majúscules? Per Duran? Per por a nous titulars d'El Mundo que destapin alguna capsa dels trons oculta?

El president assegura que ha canviat de rumb ja que el 9N hagués estat aturat per la maquinària de l'Estat al final, i la Generalitat ja no hagués pogut reaccionar per fer res alternatiu. Què hauria estat millor, però: impossibilitat de votar el 9N per raó de força major, amb Espanya més retratada que mai i les formacions catalanes més unides que mai, o bé fer una votació més aviat simbòlica i reivindicativa d'on segurament no es podran extreure resultats concloents i amb la unitat política trencada? El dia que es compleixen 74 anys de l'afusellament del president Companys, es pot afirmar que Mas ha demostrat no tenir el mateix coratge i determinació que els seus successors en el càrrec més il·lustres.

Publicitat

La població està ara força desconcertada. Les converses de bars i cafeteries projectaven la imatge de la policia espanyola traient les urnes dels col·legis. Certament, una estampa idíl·lica, però com a mínim una seriosa amenaça de suspensió de l'autonomia o d'inhabilitacions, detencions o judicis com a alternativa de votar hauria satisfet la ciutadania. El 27 de setembre, dia de la signatura del decret de convocatòria de la consulta, ningú es pensava que una suspensió cautelar del TC seria suficient, ja que des que va començar el procés fa dos anys, ja se sabia que això seria el primer entrebanc.

Fins i tot l'ANC i Òmnium estan descol·locades; de moment no s'han pronunciat al respecte i han anunciat que ho faran aquest diumenge en el que havia de ser l'acte central de campanya pel 9N. Tant les dues organitzacions com la població sobiranista, però, trigaran menys a actuar de forma unitària que la classe política, com és de costum. Els propers dies aniran aclarint la posició de la gent, però a la decepció per la manca de valentia de Mas seguirà de ben segur una nova jornada de reivindicació ciutadana amb un vot massiu el dia 9. I és que la gent vol dir-hi la seva. No es quedaran satisfets amb el succedani de referèndum, demanaran més, però tampoc es quedaran a casa. Hi haurà alternativa? Jugaria més a favor del procés que ningú anés a participar de la jornada que prepara el govern català?
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut