Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’ANC mou fitxa

|

- Publicitat -

La renúncia de CiU a fer el 9N pactat a causa de la suspensió cautelar del TC, ha situat el país i el procés en un moment crític, no perquè ningú no preveiés el veto espanyol, sinó perquè hom n'esperava més esperit combatiu del govern. Espanya ha acabat amb el 9N tal i com estava previst sense despentinar-se i, de retruc, ha aconseguit desestabilitzar el bloc pro-consulta i cobrar-se la primera víctima: ICV. Després de deixar anar un crit de ràbia emocional, que segur que psicològicament va bé a tothom, i de lamentar-nos de no haver pogut posar entre l'espasa i la paret l'executiu Rajoy, la partida d'escacs continua i, en aquest context, l'ANC avui ha mogut fitxa.
 

ANC i Òmnium tampoc aplaudeixen la nova consulta, però davant d'aquest nou escenari, diumenge en una gran concentració també a Plaça Catalunya presentaran la seva proposta, en la que ens hi incloem tots. L'ANC només donarà suport a aquest succedani de consulta si és a canvi que el president convoqui les plebiscitàries en un termini màxim de tres mesos. L'entitat independentista intentarà forjar l'aliança entre els partits per a aquestes eleccions i, si cal, sota el seu propi paraigües. La CUP, el partit més proper a hores d'ara al consens del nou 9N, a més a més de treballar per refer la unitat, ha fet arribar una sèrie de propostes per tal de recuperar al màxim les garanties democràtiques de l'anterior 9N. La posició de partida de CDC, de moment, és la de convocar aquest nou 9N i, en funció dels resultats, convocar eleccions només si s'accepta anar en una llista unitària on Mas sigui el líder, i després es negociï altre cop amb el govern espanyol abans de proclamar la independència. Què els fa pensar que Espanya negociarà una DUI? Veurem amb què es troben si es dóna el cas. Mentrestant, a ERC comencen a rebaixar una mica l'agressivitat de les declaracions, conscients que malgrat el cop del 9N, ara no es pot deixar perdre tot l'esforç acumulat i estan disposats a tot si el proper Parlament proclama en el primer ple la independència. En el fons, malgrat l'enrabiada, les posicions no són tant distants entre els uns i els altres. La CUP fins i tot farà l'intent de recuperar ICV, a qui li ha vingut gran el procés. La ciutadania, el motor del procés, haurà de tenir paciència i seguir sortint al carrer. És important no deixar-nos emportar per aquest desànim en aquesta reculada temporal.
 

Publicitat

Mentre les converses de despatx a banda i banda entre CDC, ERC, CUP i ANC -ICV s'ha autodescartat- segueixen, Duran ha trobat en aquest el moment oportú per tornar a atiar el foc intern de la federació i insinuar novament un pacte que porti a CiU cap al final de legislatura -i l'abisme- amb el gairebé extint PSC, que aquests dies gaudeix de la disbauxa sobiranista. Però aquestes declaracions i les de l'altre dia d'Espadaler desmarcant-se d'unes plebiscitàries (que acabarien amb CiU), i d'una DUI, han sublevat el sector independentista de la formació, que inclou diversos diputats. A la mateixa vegada s'obre una escletxa pel Govern espanyol per a que provi a fer l'abraçada de l'ós a l'executiu de Mas, amb una oferta descafeïnada també de pacte fiscal. El president de la Comissió d'Afers exteriors del Congreso, Duran, a través d'Unió, segueix preparant el seu moviment d'involució a l'autonomisme; i no se'ls escapi que la presència i la pressió interna d'aquest element ha contribuït a determinar la presa de decisions dels darrers dies del president. Unió ha tornat avui a dir que la seva línia vermella és la legalitat espanyola, i aquest partit encara segueix formant part del bloc pro-consulta. El terratrèmol estava assegurat.
 

Malgrat totes aquestes adversitats, la inestabilitat d'aquests dies no és res més que la transició cap a l'entrada a la fase final del procés: les plebiscitàries.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut