Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La ciutadania, en procés de recomposició

|

- Publicitat -

El xoc que la gent es va endur amb la trencadissa de la unitat política de dilluns comença a desaparèixer. El poble, així com l'ANC i Òmnium, s'està recomposant i ja visualitza quin és el futur: eleccions. I demana amb vehemència la màxima unitat de l'independentisme per encarar els comicis, la recomposició també ràpida dels polítics. A més, la decepció de veure com Mas tirava la tovallola amb la consulta prevista per oferir un “succedani” també s'està transformant en il·lusió i ganes. L'opinió pública i les xarxes socials, en general, ja criden a la participació massiva el 9N. Prova d'això és que més de 5.000 persones ja s'han ofert al govern en només cinc hores per ser voluntàries en la votació. La resposta als col·legis electorals, com a mínim dels qui volen votar Sí-Sí, pot ser massiva.

I és que amb la perspectiva que donen els pocs dies que han transcorregut, quin sentit té quedar-se a casa i forçar una participació baixa? És evident que la consulta, encara que tingui la participació alta, per la falta de cobertura legal que té, no serà reconeguda al món, no crearà un mandat democràtic, i serà ignorada per l'Estat, que menysprearà els resultats amb el pretext de nul·la seriositat. És per això que fins i tot el president Mas s'ha resignat a dir que calen plebiscitàries. Però… Algú creu que Espanya no hagués dit “la consulta és un tongo” encara que s'hagués fet amb tots els mecanismes previstos inicialment per Catalunya? Sense el vist-i-plau de Madrid, i sense campanya del 'No' -és a dir, amb una baixa mobilització dels unionistes- el món se l'hagués pres seriosament? Fins i tot el primer 9N hauria portat a unes plebiscitàries, així que la solució que s'ha trobat és equiparable.

Publicitat

Algú dirà que no serveix de res, però i si es presenten dos milions i mig o tres de persones a votar per la independència d'aquí a quatre diumenges? No és un mandat, la classe política ho pot ignorar, però es fa difícil de creure. Tothom reivindica l'estratègia de les plebiscitàries amb direcció cap a la DUI. Els partits se'n poden escapolir, però un vot massiu per la independència els hi ho posarien molt complicat pels seus tacticismes. Tenint en compte que fa cinc anys era absolutament impensable que el poble català tingués l'opció de dir quin futur vol pel país -inclosa la plena sobirania-, poder-ho fer ara -encara que no serà un resultat vinculant- és potser l'única opció que hi haurà en una generació.

Sigui per interès propi o no, Mas ha donat la paraula a la gent i s'ha d'aprofitar. Voler-lo penalitzar quedant-se a casa no té cap sentit a llarg termini -fins i tot ICV està moderant ja el seu discurs sobre la nova consulta-. És un moment històric i ho sap tothom. També Oriol Junqueras. Prova d'això és que s'ha emocionat en directe a Catalunya Ràdio aquest divendres al matí. El líder republicà té raó: l'oportunitat única passa per plebiscitàries + DUI. Però també pel 9N.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut