Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Duran: per què no calles?

|

- Publicitat -

No havíem quedat en que aparcàvem el debat sobre les plebiscitàries fins com a mínim la nit del 9 de novembre? I doncs, per què s'entesta Duran i Lleida a continuar-lo alimentant? “A ningú no li interessen les eleccions anticipades, i tothom ho sap, encara que de cara enfora les reclamin fins a l'afonia”, gosa afirmar el cap de files de CiU a Madrid. Potser Duran s'ha despistat i no ha tingut en compte, però, els milers de persones que pensen a votar el 9N com a assaig general o primera volta d'unes eleccions en forma de referèndum; deuen ser els únics desperdigats que no saben que els comicis no interessen a ningú. O potser el motiu de les proclames del democristià és que ell seria el més perjudicat de tots en cas de nous comicis? DUI sobre la taula que no podrien acceptar, desmembrament de CiU, trencament també del grup parlamentari a Madrid, pèrdua dels càrrecs al Congreso, pèrdua d'influència, d'altres coses que se'ns escapen…

En tot cas, no s'adona el polític d'El Campell que tothom ha aparcat les diferències ni que sigui per uns dies per fer pinya i garantir un exitós 9N? Fins i tot ICV, conscient del crèdit que ha perdut aquests dies, no ha tingut més remei que implicar-s'hi. Per justificar-ho, demana a canvi una mobilització el dia 9 en paral·lel, que es podria definir en una signatura massiva de denúncies contra l'Estat a la UE, disponibles al mateix punt de votació. També aquest divendres han apostat per fer un 9N el més robust possible les entitats pel dret a decidir, reunides en el marc del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Des de CCOO i UGT, fins a CECOT i PIMEC, passant pel Barça, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya o la Taula d'Entitats del Tercer Sector.

Publicitat

Tanta és la magnitud sobtada que està agafant el nou 9 de novembre -en part gràcies a la il·lusió de la gent i dels 34.000 voluntaris de moment inscrits- que el perill d'inundació de vots per la independència ha posat en alerta el govern espanyol. Rajoy ha dit que la idea de voler separar Catalunya d'Espanya és voler fer tornar el país a l'edat mitjana. Tenint en compte que de vegades la sensació actual és de viure a l'edat de pedra, ja seria un avenç. Això denota un executiu espanyol ja en alerta, cosa que ha confirmat Soraya Sáenz de Santamaría. El gabinet Rajoy començarà a estudiar com suspendre la nova cita a les urnes. Amb el poc temps que resta i les poques normatives per escrit del nou 9N, però, fer un informe per enviar-lo al TC i que aquest es reuneixi en menys de dues setmanes per suspendre-ho tot, pot quedar molt matusser. Espanya encara està a temps de relliscar abans del 9N. Les properes dues setmanes poden ser de traca i mocador.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut