Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Només heu d’aguantar la pressió durant tres dies

|

- Publicitat -

Si fa uns dies reclamàvem al govern aguantar cinc dies, ara ja n'han passat dos. Només han de resistir tres dies més per mantenir la fermesa amb la consulta, la unitat dels partits, l'harmonia amb la societat civil i sobretot la dignitat de tot un país. Artur Mas deixava clar aquest dimecres que mantenen el procés sota el seu lideratge en legítima defensa, així que ara toca complir amb la paraula. Si divendres el president passa la responsabilitat del procés a les entitats i els voluntaris aquestes paraules quedaran en paper mullat i la fermesa, unitat, harmonia i dignitat quedaran trencades per sempre amb el seu govern. Si l'executiu català creu que no està contravenint cap llei, ha d'actuar en conseqüència, no es pot autodesacreditar fent el contrari del que diu ara. I si l'Estat creu el contrari, ja anirà als col·legis electorals a impedir la barbaritat que es farà el diumenge. Seria l'únic cas en què el poble acceptaria un 9N frustrat. La pilota és a la teulada espanyola.

En concret, és a la teulada de la fiscalia general de l'Estat, que haurà de valorar si l'actuació de la Generalitat és contrària a l'auto del TC. Si Mas continua al capdavant del procés i convoca la consulta ja, el fiscal encara tindria temps d'aturar-ho i de ben segur que ho intentarà aturar. L'opció per assegurar la consulta, doncs, seria ser ambigu aquest dijous i divendres però acabar convocant la votació i ser-ne la cara més visible tan aviat del dia 9 com sigui possible, per així no donar temps a l'Estat. Potser el dia seria dissabte, però amb la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, potser ho haurà de fer abans. En tot cas, la fiscalia enviaria els Mossos a aturar la jornada, cosa que se'ls podria girar en contra. Només són tres dies, però s'han de jugar molt bé.

Publicitat

Mentrestant, urnes, paperetes i ordinadors són als col·legis electorals; s'ha confirmat que el diumenge tothom qui ho vulgui podrà denunciar l'Estat a Europa; Catalunya ha vist per segona nit consecutiva com sortien les cassoles a repicar d'indignació; l'ANC i Òmnium han fet 200.000 trucades per orientar la ciutadania sobre on ha d'anar a votar; Mas ja ha anunciat que el dia 10-N demanarà un referèndum com el d'Escòcia a Rajoy -preveient la seva (no) resposta, les eleccions anticipades s'apropen més que mai; el president també ha denunciat l'Estat per abús de poder al Tribunal Suprem -com si canviant de tribunal es pogués evitar la connivència entre poder executiu i poder judicial de l'Estat; i, per altra banda, l'empresa estatal Correos no ha fet l'enviament de 50.000 cartes i fulletons amb informació sobre el 9N encarregats pels ajuntaments de Girona i Platja d'Aro per por a no complir amb la legalitat espanyola. Dies d'intensitat i tensió màxima. Però encara falta el millor, el desenllaç, perquè Espanya difícilment es quedarà amb els braços plegats durant aquests tres dies.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut