Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Tot a punt per continuar escrivint la nostra història

|

- Publicitat -

A poc més de 24 hores del 9N tot sembla que aquest dissabte viurem un dia de reflexió i de calma. Després de la summa complexitat de bastir una unitat a la societat però sobretot a la classe política entorn a la consulta; de no trencar-la malgrat les adversitats i les divergències; de la partida d'escacs amb el govern espanyol -que ha estès un conflicte de caire polític a l'esfera judicial-; de la necessitat d'organitzar una alternativa en quize dies: i de mantenir una certa comunió entre societat civil i classe, tenir com a mínim un dia lliure de terratrèmols i amenaces abans de fer l'acte més normal de tota democràcia serà tot un privilegi que pocs preveien.

Farem bé, però, de no celebrar-ho abans d'hora perquè el clima a l'Estat és de calma tensa i ningú pot garantir que en algun moment del cap de setmana el fiscal general de l'Estat mobilitzi algun jutge que a la vegada forci els Mossos d'Esquadra a arrencar les urnes dels col·legis electorals. De moment, però, no sembla l'estratègia final de Rajoy: Soraya Sáenz de Santamaría ha evitat afirmar dir que Espanya farà cap altre pas per impedir donar la paraula als ciutadans. Ha jugat la carta de l'amenaça de cara als voluntaris. Ha dit que els catalans estan intranquils, que tenen incerteses sobre si tindran problemes en un futur. I per què han de tenir incerteses? Què ens vol dir la vicepresidenta? Que imposarà multes a 40.000 persones? Els detindrà? Farà fora funcionaris? No ha tingut valor de dir-ho, perquè sap que no ho podria fer. Sinó, ja hauria concretat mesures i depenent de l'abast d'aquestes, sí que hauria escapçat el 9N. Els membres de mesa i responsables dels locals poden dormir per les nits. L'únic que els queda, a falta d'una sorpresa, és esperar a alguns voluntaris desertors que desvirtuïn la consulta o algunes negligències en el procés que es podrien donar -o que podrien inventar-se.

Publicitat

Mentrestant, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir s'ha reunit aquest divendres amb una fórmula per intentar acontentar a tothom i a l'hora per evitar represàlies: el govern continua donant cobertura a la votació i els voluntaris l'executaran. Han jugat amb la incògnita de qui anunciarà els resultats -encara que després de dos anys desgastant-se, seria impensable que el govern renunciés a aquesta glòria. De portes enfora l'executiu sembla fer un pas enrere, però de facto l'organització ja fa alguns dies que ha acabat i el fet que els voluntaris seran els protagonistes diumenge ja se sabia. És per això que partits i societat civil arriben al 9N amb una unitat d'acció notable.

Deixant de banda una acció manu militari, res pot fer trontollar que centenars de milers, o bé milions de votants, exerceixin el seu dret més bàsic com a ciutadans. Durant les jornades immediatament anteriors al Dia D, però, no s'han quedat al sofà de casa: casserolades, trucades informatives massives, bustiades amb informació sobre el 9N, col·lapses al web del Tribunal Constitucional, actes de final de campanya… Tot a punt per continuar escrivint la història del nostre país.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut