Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El 2014 encara no ha acabat

|

- Publicitat -

Mariano Rajoy ja ha respost la carta de Mas davant de tots els ulls, potser fins i tot abans de que el genet amb la carta arribés a La Moncloa. Tres dies després del 9N, Rajoy dóna finalment una resposta com a president espanyol: Rajoy tanca la porta a un referèndum d’autodeterminació pactat, tal i com ja ho advertia fa dos anys. La seva resposta serà la querella que està preparant la fiscalia, com ja han anat anunciant precipitadament alguns dirigents del seu partit. Així que ja no cal perdre més temps amb la via postal. Ara toca posar-se d’acord amb les plebiscitàries.
 

Artur Mas començarà demà la ronda de contactes amb les forces polítiques sobiranistes + PSC, per abordar la possibilitat d’una candidatura unitària que treballi per… un referèndum definitiu? De moment CiU sembla compromesa a entendre les properes eleccions com el referèndum alternatiu, amb tots els ets i uts. Mas vol seguir liderant el procés, ara que la consulta descafeïnada ha estat un èxit total de participació, i s’ha convertit en un símbol de lluita gairebé definitiu per als catalans. CiU no cedirà tant fàcilment el lideratge a ERC, l’altre actor principal, ja que això implicaria la retirada política d’Artur Mas, de moment el principal actiu del procés en tant que president. Però a CDC encara han de demostrar amb algun altre gest que realment s’ho creuen. El gest seria la ruptura de l’aliança amb una Unió Democràtica que segueix sense estar per la causa independentista. L’altre podria ser l’aposta decidida per accelerar el procés tal i com demana ERC.
 

Publicitat

Per l’altra banda hi ha ERC. La formació s’ha vist una mica eclipsada per la CUP a raó del salt a la piscina buida que va suposar l’estira-i-arronsa del nou 9N. No s’hi van arribar a llançar com va fer Iniciativa i, per tant, no van quedar tant en evidència a l’hora de tornar a la unitat com els ecosocialistes. A Esquerra tirarien pel dret, tal i com demana el cor, però són conscients que es juguen la transversalitat que ha fonamentat la forta unitat del procés. El partit que més ha lluitat per la independència des del Parlament, i al llarg de 80 anys d’Història, no pot carregar-se així com així aquest anhel ara provocant un despenjament convergent. Per això avui han proposat un acord programàtic, una espècie de full de ruta molt més clar i determinat que CiU per marcar una mica el pas, i ja no es tanquen a una candidatura unitària. ERC proposa unes eleccions directament constituents i que la Generalitat comenci a actuar com un Estat independent, mentre acaba de perfilar les estructures definitives d'estat. Si la fiscalia es carrega o ataca el president, tothom sap que es veurà forçat a entendre’s com a país. La candidatura unitària probablement seria el gest en el que aquesta formació podria cedir. Per anar bé, en aquesta candidatura de país hi hauria d’haver la societat civil i la CUP.
 

Però mentre el debat començarà a discórrer amb normalitat a partir de demà amb reunions bilaterals entre el president i els partits, la gran incògnita és la fiscalia. En funció de quina sigui la contundència amb la que actuï aquest apèndix del govern espanyol, la DUI durant aquesta mateixa legislatura ja comença a aparèixer a les travesses dels més agosarats. La famosa querella, la definitiva, els està fent dubtar. Acaben de descobrir que estan jugant amb foc.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut