Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Yin i el Yang per la independència

|

- Publicitat -

Les eleccions anticipades són molt a prop. El full de ruta proposat per ERC aquest dimecres no incloïa una DUI en el primer Ple al Parlament i era ambigu en les dates, cosa que es podia interpretar com una voluntat d'acord amb CiU. Potser no per llista unitària, però sí en com donar el toc de referèndum als comicis. Després de la reunió entre els líders republicà i convergent, s'allunya molt ja la possibilitat que Mas vulgui allargar la legislatura més enllà d'aquesta tardor-hivern. Tot i no transcendir-ne molts detalls, com a mínim Junqueras ha sortit satisfet.

Bona notícia pel procés, perquè estan destinats a entendre's. Com el Yin i el Yang, són com la nit al dia però tanmateix complementaris. Junqueras és la rauxa i l'ímpetu. Ell declararia la independencia demà, però… Amb quines garanties de ser reconeguts? Amb quines estructures d'Estat per funcionar des del dia 1? Mentrestant Mas, amb la seva política d'apaivagament, endarreriria el xoc amb l'Estat ad eternum, cosa que acabaria en no arribar mai a l'objectiu comú. Els dos sols potser no anirien enlloc, però la suma dels dos pot ser l'equilibri que continua necessitant el procés.

Publicitat

I per què no van junts, doncs? No sembla gens possible ara mateix, però és que algú ha vist mai el Yin i el Yang fusionats? A més, la reunió de la CUP amb el president ha posat de manifest que els de David Fernández no s'adheriran a una candidatura unitària amb els convergents, així que els republicans no es quedaran sols per anar a la llista de les retallades. Una unió circumstancial entre ERC i CUP ara són més properes. El Yin i el Yang, doncs, no seran suficients per tirar endavant el procés, ja que l'ingredient cupaire podria ser el que doni la majoria.

D'altra banda, Mas també s'ha vist amb ICV, que rebutja la idea de plebiscitàries -és clar, s'haurien d'alinear amb un programa nítidament independentista i no ho faran amb el pretext que no volen entrar al joc de fer un referèndum. Han arribat ben lluny, però un programa pel Sí-Sí quan el líder de la formació s'ha decantat pel Sí-No no té cap sentit. L'estatut de fa una dècada va comptar amb la unió de fins i tot el PSC, el dret a decidir l'ha fet caure i el procés nítidament independentista farà caure segurament els ecologistes. És normal, ha de passar si això va de debò. Potser més endavant s'hi acabaran apuntant.

Per últim, en una jornada atapeïda pel Molt Honorable, el PSC també ha passat per Palau per presentar el seu xantatge: sí als pressupostos a canvi d'esgotar la legislatura. És clar, les perspectives electorals no són benignes per Iceta. No s'adona, però, que va contra corrent. El panorama social i polític no permet de cap manera acceptar-ho. Els números d'aquest any probablement no veuran la llum ja que, a banda de no tenir cap suport, es veuran truncats per una convocatòria d'eleccions que es podrien oficialitzar el dia 24. Aquell dia Mas anunciarà en una conferència política el full de ruta, on cridarà a les urnes presumiblement però el factor de 'plebiscitaris' quedarà força difuminat en un bloc del 'Sí-Sí' i un marasme de partits amb disparitats de punts de vista.

I mentrestant, plana el gran dubte: el programa acordat rumb a la plena sobirania comptarà amb ERC, la CUP, CDC i… UDC? Espadaler ja ha dit que vol acabar la legislatura; és la mateixa situació que Iniciativa. Si els convergents van de debò, l'aliança amb Unió no hauria de durar més de tres mesos. Veurem què passa. És la prova del cotó.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut