Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Jordi Sala: “D’aquí 10 o 15 anys ja serem com Holanda, Dinamarca, Suïssa o Eslovènia”

|

- Publicitat -

Com vam dir ahir, abans de l’inici d’una nova etapa en el procés aquest és un bon moment per contraposar els arguments d’independentistes i unionistes. És per aquest motiu que aquest cap de setmana oferim una versió ampliada i en català de les entrevistes a un voluntari de l’ANC i un del Movimiento Cívico Espanya i Catalans publicades al diari flamenc Het Belang Van Limburg. Aquí podeu consultar-ne la versió original i aquí la versió en anglès.
 

Avui és el torn de l’entrevista amb el voluntari de l’ANC Jordi Sala.
 

Publicitat

Per què és necessària la independència?
 

Cada vegada estem més perjudicats econòmicament per Espanya. Els nous temps necessiten governs més locals.
 

Així que la plena sobirania arreglarà atur, corrupció…?
 

Hi ha problemes que són globals, per tant necessiten solucions globals, però pel que fa a la microeconomia i la micropolítica sens dubte avui en dia un govern més proper és l’adequat.
 

L’auge independentista és causa de la crisi econòmica?
 

Sempre hi ha hagut somiadors que no ho veien possible, però amb la situació ara a l’Estat ho han començat a veure factible.
 

Està la societat catalana dividida?
 

Sí, però la societat està portant molt democràticament i pacífica aquest procés, excepte algun energumen. Així que la divisió no és necessàriament dolenta. De fet, és normal que molta gent que se sent molt lligada a Espanya tingui por i no li agrada la idea de la independència, però un cop es consumi, es resignaran i després ho acceptaran. De fet, generarà més frustració per part dels sobiranistes si acaba imposant-se el No que viceversa.
 

Quines són les accions de la societat civil pro-secessionista que es recordaran més?
 

De ben segur que les tres manifestacions dels últims tres anys, que van aplegar més d’un milió i mig de persones cadascuna. En primer lloc, la de Barcelona el 2012, després la cadena humana de 400 km l’any passat i per últim fa dos mesos la manifestació en forma de V. El 9N també quedarà gravat a la retina de la gent.
 

Com organitzeu els voluntaris accions tan massives però alhora tan ben coordinades?
 

Es necessita una direcció que planifica, una gran quantitat de voluntaris que sacrifiquin temps i son, i també fa falta una mica de caos i improvisació.
 

Què voldria que passés post- 9N?
 

Unes eleccions plebiscitàries immediates en la qual no necessàriament hi ha d’haver una llista unitària, però sí tots els partits sobiranistes han de posar-se d’acord a incloure la DUI al programa electoral.
 

Com s’imagina Catalunya d’aquí a cinc anys?
 

D’aquí un o dos anys potser no, però d’aquí cinc amb la independència. Estarem en fase d’adaptació i tindrem desajustos absurds, però és normal. Mantindrem la ciutadania de la UE i potser estarem renegociant les qüestions tècniques per tornar a formar part de la Unió. En cap cas serà un procés que s’haurà de començar des de zero. Espanya es veurà obligada a acceptar la nova situació. I d’aquí a deu o quinze anys serem un estat com Holanda, Dinamarca, Suïssa o Eslovènia, amb els nostres èxits i fracassos. Òbviament no serà un país perfecte.
 

I en el supòsit que Catalunya no sigui independent?
 

Això només és possible si Espanya fa una gran oferta econòmica. I dubto que ho facin. Si encara no hem assolit la sobirania, voldrà dir que el procés s’ha allargat però encara serà viu.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut