Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Catalunya no té competències per declarar la independència

|

- Publicitat -

El flamant nou cap visible de Podemos, Pablo Iglesias, ha dit que “Cataluña no tiene competencias para hacer una Declaración Unilateral de Independencia”. “Los processos tienen que responder a la legalidad y la democracia”. Els sona aquest discurs legalista? Algú hauria d’explicar al totpoderós líder d’aquesta novella formació, forjat a cop de tertúlia televisiva per a les europees, que no cal tenir competències específiques sobre la matèria per declarar la independència; és per això que se li’n diu declaració “unilateral”. Iglesias torna a brandar la bandera de la legalitat i la “democràcia” espanyola per negar les aspiracions catalanes. Per què quan es tracta de Catalunya els partits espanyols han anat sempre tant units?
 

L’ex-assessor d’Izquierda Unida ha opinat també sobre l’actual situació política a Catalunya. “Molts catalans preferirien Espanya amb Podemos que Catalunya amb Mas”. Per dictar frases lapidàries prefabricades i de caire populista -sempre des de la capital del imperio-, més val que no s’hi fiqui i es dediqui a seguir fustigant el PP i el PSOE des de la seva tribuna televisiva. Quin dret té aquest personatge a dir-nos com viurem millor, des de 600kms més enllà? Catalunya ha desconnectat tant d’Espanya que ja no fem ni cas de les pica-baralles entre polítics de Madrid, siguin del color que siguin. Ara bé, és irritant que qualsevol utilitzi el procés català per engreixar el seu sac de vots. Si hem d’estar millor o pitjor amb CiU ho decidirem en tot cas nosaltres, i dubto que Podemos sigui l’alternativa escollida.
 

Publicitat

Tornant a la realitat catalana, s’acaba de conèixer que la fiscalia de Catalunya es nega a actuar contra el president Mas. Catalunya viu un moment molt especial i transcendent que només es pot gestionar des d’aquí. L’escomesa espanyola s’ha vist barrada per una resistència popular que s’ha anat multiplicant. El 29 de novembre hi ha prevista una aparició estel·lar del president espanyol Mariano Rajoy a Catalunya, que vindrà a vendre les bondats de seguir a Espanya. El país ha desconnectat de l’Estat, i ara tot l’interès, com hem dit en els dies anteriors, se centra en el moment que triï el president català per convocar les eleccions.
 

Mariano Rajoy ha respost també la missiva postal dient que la sobirania espanyola no es pot dissoldre, i ha aprofitat per insistir en el plantejament que Catalunya sobreviu gràcies als fons espanyols. Convergència i Unió segueix deixant créixer el nerviosisme al voltant de la convocatòria d’eleccions anticipades mentre busca l’aval del PSC per aprovar els pressupostos. Però els socialistes ja han avisat que faran pagar car el seu suport, la qual cosa dificulta l’astúcia. El neguit popular va en augment arran de les declaracions contradictòries de la pròpia CiU: per una banda es diu que van a per totes vers la independència, però per altra banda adverteixen que no estem prou madurs per a declarar-la. Aquest és un dels arguments que sempre ha fet malfiar a la gent, i un dels motius que dificulten l’entesa per la llista única.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut