Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Esquerra Republicana contra les cordes?

|

- Publicitat -

Anit, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va sentenciar que no era cap secret que després de la conferència del president Mas, Oriol Junqueras i ERC ho tenien més difícil per rebutjar la llista unitària que proposa el president de la Generalitat. La conferència d’ahir del president va posar contra les cordes una formació que triï finalment el camí que triï correrà el risc de cometre l’error més gran de la seva història.
 

Si ERC no participa de la llista unitària i acaben guanyant unes eleccions que liquiden el president Mas i CiU es destrempa, la catàstrofe pot ser enorme. Si participen de la unitat, i aquesta llista no guanya la majoria absoluta, o s’hi apropa i després la CUP no s’avé a facilitar el suport restant, la catàstrofe pot ser igualment enorme. Ningú no pot saber per més enquestes que es publiquin i debats que es facin, quina és la millor opció per a Catalunya. De moment, les primeres paraules de la formació republicana són molt prudents i van en el sentit de recuperar els ponts d’entesa amb Convergència, mentre Duran i Lleida ja s’esforça a desmarcar-se, en l’intent d’arrossegar Unió, que pot acabar esclatant.
 

Publicitat

Una de les raons per les quals va ser escollit Junqueras és perquè era la persona més capaç de traçar ponts amb CiU i Artur Mas, després del terrabastall de la política anti-CiU dels Carod i Puigcercós, i de l’anti-ERC post pujolista. La traïció del pacte Mas-ZP, i la marxa enrere amb el 9N original van fer tornar a témer el pitjor, o sigui, una nova traïció al país -segons fonts properes al líder republicà. Amb la desconfiança novament instal·lada entre els dos líders, la conferència del president Mas, on posava en safata a ERC la independència en 18 mesos, ha de fer reflexionar necessàriament el líder republicà i també la CUP, però de la mateixa manera CiU ha d’entendre que la decisió és difícil i que caldrà respectar la conclusió que n’extreguin les forces d’esquerres.
 

La pressió serà molt forta. Amb tots els ciuopinadors activats, i cada vegada més gent il·lusionada –factor a tenir en compte- a més dels molts noms sonant ja per una virtual candidatura unitària del president; la fórmula s’intentarà presentar, a més, com la “llista de país”. Una llista que no ho podrà ser si només hi participa un partit més alguns independents de l’òrbita. Serà important veure què determina finalment Òmnium i l’ANC que, com hem explicat a l’inici, d’entrada veuen amb bons ulls la proposta del president, malgrat els clarobscurs. Això redobla la pressió. Junqueras sí que ja ha anunciat que mantindrà contactes amb el president Mas d’aquí a uns dies per mirar de maximitzar sinergies, amb la voluntat de trobar la fórmula guanyadora per Catalunya; a l’espera també de la conferència que donarà la setmana vinent. Una possibilitat a estudiar podria ser la confecció de dues llistes úniques: una de dretes encapçalada per CiU i una altra d’esquerres per ERC+CUP, una bona solució intermitja. La CUP no pot lliurar-se de la pressió i tampoc pot pretendre ser actor i a la vegada mirar-s’ho des de la barrera.
 

El que sí que està clar és que qui ahir va sortir perdent és el govern d’Espanya. Cada dia més allunyats de la nostra realitat, ni tant sols hi ha expectació per la visita que ha de realitzar aquest cap de setmana Mariano Rajoy a casa nostra. Catalunya se’n va i ja no poden fer-hi res.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut