Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

13. La festa de les confiscacions pot sortir cara a Europa

|

- Publicitat -

L’actualitat d’aquest dilluns sobre el referèndum sembla que ha agafat un respir dins el caos. Com a mínim no hi ha hagut un nou ‘bombardeig’ de més mesures contra l’1 d’octubre, només s’han anat desenvolupant les que ja es coneixien. En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha entrat a una empresa enquadernadora de Sabadell aquest matí a primera hora i ha confiscat 100.000 fulletons i cartells sobre la votació.

En total, ja són 1,5 milions els que ha pogut interceptar la Benemérita. Van fent línia, però encara no han fet bingo. Les urnes no surten i altres materials fonamentals per la logística –molt més que la propaganda– tampoc. Amb tot, només falten 13 dies per l’1 d’octubre i encara no es coneixen ni els col·legis, ni el cens ni els ciutadans que formaran part de les meses.

Publicitat

D’altra banda, la intervenció de les finances catalanes també ha estat en boca de tothom aquest dilluns. La Generalitat ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem i ha dit que considera la intervenció suspesa fins que el tribunal no parli. Però el govern espanyol va per feina i ha informat que ha limitat l’ús de les targetes de crèdit dels alts càrrecs del govern.

La mesura, que es pot interpretar com una semisuspensió de l'autonomia, es podria quedar curta però. PP i PSOE han flirtejat per enèsima vegada amb l'aplicació de l'article 155 ja a cara descoberta. Els populars han dit que l'article s'ha demonitzat massa, mentre que un portaveu socialista no l'ha descartat. Pedro Sánchez ha hagut de córrer a desmentir-lo.

Les accions dràstiques de l'Estat, més que no pas el propi referèndum, han fet que el debat s'hagi internacionalitzat en certa manera durant els últims dies. La portaveu del departament d'Estat dels EUA, preguntada per l'1-O, va dir que era un afer intern. Però també va dir que tindrien contactes amb “qualsevol entitat o govern que surti” de tot aquest episodi. També d'una Catalunya independent, s'entén? La portaveu no donava massa senyals de saber de què estava parlant, però uns dies després, Jean-Claude Juncker també va abordar la qüestió.

I al president de la Comissió Europea li pregunten sobre el tema ben sovint. Ell va entomar el discurs de sempre, de respecte cap al TC, per continuar dient que és una qüestió interna. No obstant, va afegir una novetat: va dir que respectaria un vot favorable dels catalans per la independència però que no s'esperés que el dia següent de la declaració el nou estat ja seria un nou membre de la UE. D'això no es pot treure un suport a l'1-O, així que és una gran relliscada… o un toc d'atenció a Rajoy.

Durant la setmana també s'ha registrat el suport explícit del govern escocès a l'1-O. Finalment. Amb l'independentisme escocès en hores baixes, un Estat català podria donar vida a les aspiracions de l'SNP. 17 diputats danesos de set partits diferents a la cambra danesa també han fet un pas endavant i han fet una carta demanant diàleg a Rajoy. Els mitjans de comunicació internacionals més rellevants també diuen la seva, i tot i que cap es posiciona molt explícitament cap al referèndum, alguns ja mencionen que la imatge de l’Estat no està sent la millor possible. I això encara no ha acabat. La festa espanyola de les confiscacions pot sortir cara a Europa. L'1-O serà clau, però els dies següents també.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut