Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Neix MES, l’aval de la història del socialisme català a les llistes separades d’ERC

|

- Publicitat -

Els crítics catalanistes del PSC han fet el pas definitiu cap al trencament amb el seu antic partit, després d’un procés de cocció molt lenta. Nova Esquerra Catalana i Moviment Catalunya s’han fusionat en un nou ens anomenat MES (Moviment d’Esquerres). Tanmateix, hi faltarà l’Avancem de Joan Ignasi Elena, amb qui de moment encara no s’han posat d’acord. En aquesta nova formació s’hi han retrobat Ernest Maragall, Antoni Castells, Montserrat Tura, Marina Geli, Pia Bosch, Magda Casamitjana, Pere Almeda i Jordi Martí, qui probablement esdevindrà un dels homes forts del nou projecte.
 

MES neix amb un marcat perfil sobiranista i socialista, i estan compromesos amb un país nou. Diuen que neixen sense cap rancúnia cap a ningú i amb una vocació clarament municipalista. De fet, debatran el seu projecte i el repartiment de responsabilitats en assemblea constituent el 24 de gener, data que es podria avançar si Artur Mas convoca eleccions anticipades. La formació està d’acord amb el full de ruta del president Mas, però no queda clar si fins al punt d’unir-s’hi en una llista conjunta. El naixement de MES i els seus principis fundacionals, fan venir a la memòria la Unió Socialista de Catalunya (USC) fundada el 1923 després d'escindir-se del PSOE. Exactament el paper que s'esperava de l'actual PSC que ha acabat fent el paper del PSOE. Aquest precedent històric tant clarament equiparable és un detall que de ben segur que ha pesat en l’estratègia de l’historiador Oriol Junqueras.
 

Publicitat

És aquí on entra el camió escombra republicà. Són coneguts i reconeguts els contactes d’ERC per mirar de fer confluir la diàspora socialista en la formació republicana, tal i com va passar a les europees amb Nova Esquerra Catalana. En les primeres eleccions al Parlament de Catalunya de 1932, l’hegemònica Esquerra Republicana de Catalunya de Francesc Macià va sumar la força de la USC, que també defensava el dret a l'autodeterminació avui abandonat pel PSC. Curiosament, la Lliga Regionalista ja va anar en coalició amb Unió Democràtica de Catalunya. Sembla que la història i els companys de viatge són capriciosos. Probablement la gent que escrivim al Dietari 2014 vàrem ser els primers a anunciar que la situació política a Catalunya ha tornat als moments previs a la proclamació de la República Catalana. El pèndul de la història ha trigat 80 anys a tornar a donar una nova oportunitat a Catalunya, no la desaprofitem.
 

La USC, és a dir, l’atracció cap a ERC del nou socialisme català de MES i la maximització de vots per l’esquerra és un dels principals arguments d’Esquerra Republicana de Catalunya per a rebutjar entrar a la llista d’Artur Mas, a la que avui s’ha apropat una mica més la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. Si a Oriol Junqueras li surten les coses com ha previst i el seu olfacte polític estratègic no l’ha traït, a les properes eleccions hi haurà un bloc de dretes de país i el seu equivalent d’esquerres, a més d’un altre d’alternatiu. Els tres blocs polítics del futur estat català?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut