Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Un any de la data i pregunta: els periodistes en evidència de nou?

|

- Publicitat -

Dotze de desembre de 2013. Per sorpresa de tothom els partits pel dret a decidir es reuneixen durant el matí i compareixen junts, a Palau, a les dues de la tarda per anunciar que han arribat a un acord sobre la data i la pregunta de la consulta, a banda dels propers passos que se seguiran per fer-la possible. Tot plegat és una fórmula estranya i difícil d'interpretar, en el resultat final es constaten tots els equilibris que s'han hagut de fer. Per sobre de tot, però, la notícia ha sorprès a tothom. I, com sempre, ha enganyat periodistes, opinadors, tertulians i gurús de Twitter -i també declaracions per despistar dels polítics- , que han fet creure a la gent que l'acord està lluny, que no es preguntarà sobre la independència, que hi haurà pregunta tipus test, o que ICV i UDC s'estan a punt de baixar del carro. Fals. Tots els informadors han quedat en evidència.

Un any just després, la situació és molt semblant. Les posicions entre CDC i Esquerra semblen estar allunyades per organitzar plebiscitàries, els altres partits donen la sensació d'estar fora de tot possible acord, Artur Mas amenaça que si no ho veu clar no convocarà els comicis i Francesc Homs refreda cap apropament aquest dimarts dient que el pla del govern és esgotar legislatura. El dia següent el líder convergent i Oriol Junqueras es reuneixen per primera vegada després del 9N i no en transcendeix res, a part d'un lacònic “ha anat bé”. Les ments brillants de tertúlies i columnes d'opinió treuen fum, però l'experiència de l'any passat fa pensar que, de nou, no saben res. Que tot són pronunciaments basats en el que creuen o en el que els interessa dir. De fet, per moltes especulacions que es facin ningú sap si s'han apropat, s'han allunyat o no s'han mogut les posicions de cada partit -a part dels pinyols corresponents-. Les dues conferències són els punts de partida, que ara ja hauran canviat, i temporalment hem perdut la pista a les negociacions.

Publicitat

Què hem de fer davant d'aquesta evidència? Deixar d'especular tant, tenir confiança i esperar amb calma però sense deixar de fer pressió perquè no s'adormin. Per moltes opinions que sentim, algú ens pot garantir que aquest dotze de desembre, just un any després de l'històric acord, tornin a sortir els peixos grossos de la política catalana donant-se la mà? Qui diu el dotze, diu el tretze, el catorze…

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut