Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

A conferències em convides

|

- Publicitat -

El ciutadà té l'agenda plena de conferències aquestes setmanes. Després dels actes de Mas, Junqueras i Iceta, la setmana vinent serà el torn de Joan Herrera, Carme Forcadell i la CUP. Qualsevol diria que estem en campanya electoral. No és el cas, però a tothom li sembla tan clar que n'hi haurà, que ningú vol començar la cursa més tard que la resta o iniciar-la a contrapeu, sense haver deixat clares les idees força dels programes electorals.

La xerrada de la presidenta de l'ANC és una excepció. Amb la llista unitària lluny és impensable que alguna cara visible de l'Assemblea sigui a cap candidatura, així que Carme Forcadell ha anunciat que el proper dimecres parlarà sobre els passos que cal donar els propers mesos per encarar la fase final del procés. Què vol dir això? Que gran part del discurs el dedicarà a pressionar Mas i Junqueras perquè s'entenguin, tot i que és poc probable que es mulli per llista unitària o separades. Al cap i a la fi l'ANC ha estat fins ara un dels garants de la unitat no només civil, sinó també dels partits. I és evident que ho voldrà continuar sent. Una incògnita fins l'últim minut serà saber si afegeix algun element concret útil que pugui apropar distàncies entre els dos. Per exemple, marcant un full de ruta unitari sobre el qual poder treballar.

Publicitat

Dos dies abans, Joan Herrera parlarà d'un “país just, net i lliure” i el públic esperarà un altre full de ruta sense ambigüitats sobre com aconseguir justícia, desaparició de la corrupció i llibertat pel país, que s'entén que és Catalunya. L'ecosocialista se la juga, ja que si no parla clar, els seus votants tenen més voltors que mai i no dubtaran a rapinyar-los fins a l'última papereta. Per un costat tenen Podemos, que es ven com l'únic prou fort com per fer una nova Constitució, i el PSC, que amb el temps ha construït un discurs poc motivador però com a mínim més sòlid. Per l'altre costat hi ha la CUP, amb les idees més clares sobretot en el terreny nacional.

Precisament dissabte vinent els cupaires presentaran una candidatura unitària de l'esquerra alternativa juntament amb altres entitats. De manera previsible repetiran el discurs independentista i antisistema tradicional, però aquesta vegada se n'espera una mica més. Ni que sigui un gest de bona voluntat per establir alguna sinergia amb ERC o CiU de cara a visualitzar amb claredat quines són les llistes independentistes. Com tots els altres, la CUP també té responsabilitat, i si miren a una altra banda faran un flac favor al procés.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut