Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Escaquistes catalans

|

- Publicitat -

Algú s'imagina el president Mas convocant eleccions anticipades just després de veure els pressupostos fulminats per una esmena a la totalitat? Després de patir una humiliació sense precedents des de la transició a causa d'Esquerra, cedirà a la pressió dels republicans i enviarà a la gent a les urnes amb un acord sobre com fer-les plebiscitàries? Difícil. Molt difícil. Optaria per prorrogar els números i posposar els comicis, s'obriria la caixa de Pandora en les formacions sobiranistes i no només Mas en seria responsable, sinó tots. És per això que Junqueras ha decidit com a mínim rebutjar les esmenes a la totalitat aquesta setmana perquè la tramitació segueixi. Es preveu que el ple del 4 i 5 de febrer ha de votar les xifres de Mas-Colell. Això vol dir que Esquerra trenca la seva paraula i sí que votarà uns altres pressupostos autonòmics?

Molt més complicat que això. Aquí ningú està disposat a ser el dolent. Els republicans faciliten les converses amb CiU però calculen que el Parlament ja estarà dissolt i es podran estalviar el tràngol de votar els sempre impopulars números. De fet, el diputat Pere Aragonès ja ha dit que per calendari pressupostos i eleccions abans de les municipals és incompatible. CiU diu que no ho és, però tot fa pensar que aquest gest del principal partit opositor els serà suficient per encarar uns comicis per separat amb bones perspectives. I més, tenint en compte que Mas ha quedat ara com un heroi en detriment de Junqueras amb el 9N, la querella i la proposta de llista unitària.

Publicitat

El pacte és molt a prop, encara que no tinguem cap informació del cert. Els altres partits són conscients que els pressupostos són una eina de mercadeig i que el rerefons de tot plegat és un “pacte secret”, com ho ha definit Sánchez-Camacho. Els nervis són a flor de pell, perquè saben que si hi ha un acord mínimament robust entre els dos actors principals de la política catalana poden sumar majoria absoluta ja cap a la independència sense més preàmbuls. És clar que hi ha secretisme: el que s'està engendrant ara és prou seriós i requereix primer una partida d'escacs en el mateix bàndol per poder afrontar junts la partida definitiva.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut