Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La convocatòria nazi

|

- Publicitat -

El país es prepara per a una convocatòria electoral nazi, tal i com s’ha tornat a insinuar per enèsima vegada des de l’unionisme, i per segona vegada des del lideratge del PSC. Si fa uns mesos era Miquel Iceta qui feia la comparació, avui l’expresident de la Generalitat, José Montilla, torna a comparar unes eventuals plebiscitàries amb el règim nazi. “Les eleccions plebiscitàries no són pròpies de règims democràtics”, ha gosat afirmar.
 

I mentrestant, el Diari ARA filtrava avui dues dades de força transcendència. D’una banda, el que tots suposàvem, els contactes secrets entre CiU i ERC amb la societat civil. Sembla ser que aquest cap de setmana hi hauria hagut una trobada al més alt nivell entre Artur Mas, Oriol Junqueras, Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Vila d’Abadal (AMI), per mirar d’acostar posicions entre CiU i ERC i poder convocar ja. L’escull segueix essent el del primer dia: el format de les llistes. Convergència segueix defensant la llista única, i ERC la llista batejada com a paraigües.
 

Publicitat

L’altra dada filtrada pel diari dirigit per Carles Capdevila, ha estat una enquesta interna d’Esquerra Republicana, on quedaria palès que la llista paraigües (llistes separades), malgrat no ser l’opció preferida, seria la que maximitzaria millor els vots de les candidatures independentistes (que inclourien CiU o CDC, ERC i CUP) amb un 39,2%. Curiosament la victòria se l’emportaria CiU. La “llista de país” que reclamen a convergència, de CiU+ERC aglutinaria el 33,4% i arribaria al 36,4% sumant-hi la CUP, quedant-se a vora els 3 punts de l’altra opció. ERC només guanyaria les eleccions si es fessin eleccions convencionals, que és l’opció que menys convenç –òbviament-. En aquest cas, el total de partits independentistes arribaria al 37%.
 

Segons la mateixa enquesta, l’opció preferida pels tres partits independentistes és celebrar unes eleccions plebiscitàries per a proclamar la independència, i és això precisament el que el poble vol i necessita urgentment. Unió Democràtica, exclosa d’aquests contactes i negociacions privades per la seva ambigüitat, malgrat que Artur Mas també parla en nom de la federació, ha posat avui un deadline per saber si hi ha d’haver convocatòria o no: el dia de Reis. Convergència remarcava que molt probablement no hi hagi notícies de l’acord fins passat festes. Esperem que no sigui massa tard.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut