Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

I mentrestant… ni rastre d’ICV

|

- Publicitat -

La societat bull. El debat és al carrer com mai, tant a Catalunya com a Espanya. Al Principat, els eixos Catalunya-Espanya i dreta-esquerra han quedat superats en els últims mesos i ara les discussions giren al voltant de dos punts: unionisme-independentisme i partits tradicionals-partits renovadors. Prova d'això és que els partits que han interpretat el nou escenari i es posicionen en aquest sentit estan aguantant o van a l'alça. 

Esquerra és clara defensant la plena sobirania i repecte a fa dos anys puja; CiU no ho ha estat tant fins ara -sobretot per Unió– i patirà una davallada; PP i PSOE, tacats de l'etiqueta de partits tradicionals s'estan esfondrant; Ciutadans se centra en l'unionisme a fons i també intenta mostrar-se com a formació refresc, així que va en ascens; la CUP és a l'extrem contrari, però també sumarà més vots perquè té un discurs independentista i renovador molt nítid; i Podemos, tot i que no optarà a primera força a unes hipotètiques eleccions catalanes per la indefinició en l'eix sobiranista -la roda de premsa d'aquest dissabte del nou líder del partit a Barcelona fent-se el suec ens és massa familiar per recorrent-, irromprà amb força pel discurs contrari a la resta de partits.

Publicitat

Sí, ens n'hem deixat un: Iniciativa. Què diu en l'eix unionisme-independentisme? Segueixen amb el discurs federalista tot i donar llibertat de vot en la segona pregunta del 9N, amb Dolors Camats votant Sí-Sí i Joan Herrera votant Sí-No. En resum: trencadissa, divisió total de la militància i fins i tot de la direcció, és a dir, feblesa en el discurs. I què hi diuen en l'altre eix? No es poden vendre com a renovadors tenint en compte que ja han tocat govern, però també s'intenten desmarcar de l'establishment. Amb tot, Joan Herrera ha proposat aquest dissabte per enèsima vegada construir una alternativa a CiU des de l'esquerra: “La pregunta que ens hem de fer és: Si CUP, Podem, ICV-EUiA, ERC, Procés Constituent –i el PSC si fes polítiques d'esquerres– sumessin, podríem plantejar alternatives de Govern?” 

En quin món viuen? Encara en el del tripartit? En el del segle passat, en què pràcticament l'única discussió era l'eix dreta-esquerra? Iniciativa vol salvar els mobles amb una estranya aliança perquè sap que s'ha vist superada per l'evolució de la societat. Ara bé, ningú li ho comprarà: al nou Parlament -si és que hi ha comicis…- només hi haurà lloc pels que segueixin el ritme frenètic del poble

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut